Chiari-like malformation en syringomyelie bij de hond

Chiari-like malformation (CM): een welbekende term binnen de diergeneeskunde en een die veel vragen oproept. De Rashondenwijzer bestempelt CM / syringomyelie als een zeer ernstige aandoening, vooral vanwege de kans op chronische pijn. Het eerste ras waaraan menig dierenarts zal denken bij het horen van deze term is de Cavalier King Charles Spaniel, waarbij deze malformatie bij praktisch ieder individu voorkomt. Is dit eigenlijk het enige ras waarbij deze ‘malformatie’ een rol speelt? Is syringo(hydro)myelie (SM) een synoniem voor deze malformatie of niet? Wat deze termen inhouden en wat de klinische relevantie ervan is voor de eerstelijnspracticus leert u in dit artikel.

Wat zijn klinische klachten die honden met deze aandoeningen kunnen vertonen? Wat kunnen we eraan doen en met welk doel grijpen we in? Kunnen we alleen medicamenteus iets doen of is doorsturen voor chirurgisch ingrijpen nog een optie? Na het lezen van dit artikel bent u op de hoogte van de belangrijkste informatie over CM en SM en kunt u vragen van een bezorgde eigenaar beantwoorden.

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het bijbehorend artikel levert u een nascholingsbadge met 1 CPD-punt op!