Klik voor hulp over 'Doorzoek cursussen'

Professioneel oogonderzoek in de praktijk

Een gedegen oogonderzoek is essentieel voor het stellen van een juiste en volledige diagnose én voor het kunnen inzetten van een zinvolle therapie. Toch blijkt oogonderzoek in menige praktijk een ondergeschoven kindje. Zonde en onnodig, want met slechts enkele materialen en de juiste instructies kunt u zoveel meer uit een standaard oogonderzoek halen dan u wellicht denkt!

Oogonderzoek betekent niet alleen een snelle controle op een grasaar achter het derde ooglid of een fluoresceïne kleuring ter beoordeling van cornea schade. Zet ogen in de spotlights!

  • Is de recidiverende conjunctivitis bij die Cocker spaniël puur pech … of het gevolg van bijvoorbeeld distichiasis of keratoconjunctivitis sicca?
  • Is het donkere bolletje in het oog een relatief onschuldige iriscyste of is een irismelanoom waarschijnlijker?
  • Is er bij uw patiënt met een pijnlijk oog wel of niet sprake van uveïtis?
  • Heeft die 8 jarige Golden retriever op uw spreekuur de op oudere leeftijd onvermijdelijke nucleussclerose of is er sprake van cataract?
  • Heeft de kat met hypertensie inmiddels netvlies afwijkingen ontwikkeld of bent u er nog op tijd bij?

Ziet u op tegen het uitvoeren een oogonderzoek? Weet u niet precies hoe u alle onderdelen op een juiste manier onderzoekt? Vraagt u zich af hoe u de resultaten van het oogonderzoek moet interpreteren? Dan biedt dit stappenplan uitkomst. Volg deze nascholing, laat voldoende tijd inroosteren voor oogpatiënten en maak gebruik van rustige momenten om uzelf te trainen in het onderzoek. U zult merken: Oefening baart kunst!

Niet alleen wordt oogonderzoek op deze manier makkelijker en leuker … u kunt het verschil maken voor dier en eigenaar!

Een goed resultaat met de bijbehorende nascholingsquiz, beantwoorden van de open vraag en het lezen van het gehele dossier levert u een nascholingsbadge met 3 nascholingspunten op!

 

KCS bij de hond … staar je niet blind op de STT-waarde

Tijdens het BSAVA congres in april 2014 sprak Rick Sanchez, BSciBiol DVM DipECVO PGCert FHEA MRCVS, Head of Ophthalmology, Royal Veterinary College, London, een gehele dag over diverse oogheelkundige problemen bij de hond en de kat. Keratoconjunctivitis sicca (KCS) passeerde uitgebreid de revue. KCS is een frequent optredende aandoening bij de hond die helaas nog steeds met regelmaat wordt gemist in de eerstelijns praktijk. Dit artikel over KCS bij de hond biedt u een uitgebreide samenvatting van de belangrijkste zaken op het gebied van de etiologie,  uitingsvormen en diagnostiek, afsluitend met therapie, communicatie met de eigenaar en monitoring.

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het artikel 'KCS bij de hond … staar je niet blind op de STT-waarde' levert u een nascholingsbadge met 1 nascholingspunt op!

Lytisch cornea ulcus

Een lytisch ulcus is een ernstige, spoedeisende cornea-aandoening die regelmatig voorkomt. De initiële oorzaak is vaak (micro)trauma, zoals bijvoorbeeld bij dieren met een traanfilm probleem of trichiasis. Hier komt dan een opportunistische infectie bij met bacteriën die proteasen produceren, zoals Pseudomonas of coagulase positieve Staphylococcen. Ook proteasen die gewoonlijk in de cornea zelf aanwezig zijn (matrix metalloproteïnasen), worden geactiveerd.

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het artikel 'Lytisch cornea ulcus' levert u een nascholingsbadge met 1 CPD-punt op!

Oogheelkunde

Op de Voorjaarsdagen 2011 hield prof. David Wilkie vier boeiende lezingen over oogheelkunde waar naast het oogonderzoek ook de lens, uveïtis en het onderzoek naar de retina belicht werden. In deze vier artikelen wordt ingegaan op:

  • Het oogonderzoek
  • De ooglens: afwijkingen en therapie
  • De retina; interpretatie van fundoscopie
  • Uveïtis is een symptoon, geen diagnose

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het artikel 'De ooglens: afwijkingen en therapie' levert u een nascholingsbadge met 1 CPD-punt op!

Oculaire melanose bij de Cairn Terrier

In augustus van het jaar 2010 bemerkte de eigenaresse dat Flair haar linker oog stijf dicht geknepen hield en dat er uitvloeiing uit dit oog kwam.  Daarnaast vertoonde de hond onrustig gedrag en leek zich niet lekker te voelen. De eigen dierenarts stelde bij oogonderzoek van het OS het volgende vast: blepharospasme, mucopurulente ooguitvloeiing, gezwollen conjunctivae en diffuus corneaoedeem, negatief bij aankleuring met fluorescine. Het OD toonde geen bijzonderheden. Geadviseerde therapie bestond uit het vele malen per dag zalven van het OS met antibioticumhoudende zalf (caf-zalf). Een dag later toonde Flair zich klinisch beter. Onderzoek bij de eigen dierenarts op deze dag laat weinig verandering zien ten opzichte van de dag ervoor, echter nu valt tevens op het OS een verlaagde traanproductie heeft, Schirmer-Tear-Test (STT) 6mm/min. Flair is dezelfde dag nog doorgestuurd naar de UniversiteitsKliniek voor Gezelschapsdieren (UKG).

Lensluxatie bij de kat

In de praktijk worden bij de kat regelmatig problemen met betrekking tot het oog waargenomen. Uitvloeiing, uveitis, cornea-sekwesters en nog veel meer. Iets waar wellicht minder aan gedacht wordt, maar wat ook zeker voorkomt, is lensluxatie bij de kat. De practicus is bekend met predisposities van bepaalde hondenrassen voor dit fenomeen, maar hoe zit dat bij de kat? Hoe ontstaat het? Hoe stelt men de diagnose en wat kan eraan worden gedaan?