Dossier professioneel oogonderzoek

Oogheelkunde is in veel praktijken een onderbelicht onderwerp en dat is zonde!

De gedachte dat goede oogheelkunde alleen mogelijk is in een specialistische setting met dure instrumentaria is niet juist. Veel oogaandoeningen kunnen in de eerstelijns praktijk met behulp van correct uitgevoerd oogonderzoek worden gediagnosticeerd. Vroegtijdige opsporing van een oogaandoening kan verergering voorkomen. Zorg daarom voor een adequate aanpak van iedere patiënt die met een oogprobleem binnenkomt, hoe simpel het probleem misschien ook lijkt.

Om u te helpen met het opbouwen of verbeteren van het oogonderzoek in uw praktijk treft u in dit uitgebreide dossier diverse artikelen met onmisbare informatie aan.

ASSESSMENT

Een goed resultaat met de bijbehorende nascholingsquiz, beantwoorden van de open vraag en het lezen van het gehele dossier levert u een nascholingsbadge met 3 nascholingspunten op!

  

   LEERDOELEN

 

Na het bestuderen van dit dossier:

 • Weet u welke materialen u nodig heeft voor een goed oogonderzoek.
 • Kent u de voor- en nadelen van bepaalde diagnostische oogheelkundige apparatuur en technieken.
 • Kunt u gebruik maken van focale illuminatie, trans-illuminatie en retro-illuminatie.
 • Weet u hoe u de directe ophthalmoscoop kunt gebruiken.
 • Weet u hoe u het oog kunt onderzoeken met behulp van indirecte ophthalmoscopie.
 • Weet u per structuur in het oog waar u op dient te letten.
 • Bent u op de hoogte van veelgemaakte fouten tijdens de diagnostiek.
 • Treedt u met meer zelfvertrouwen een oogheelkundige patiënt tegemoet

KCS bij de hond … staar je niet blind op de STT-waarde

Tijdens het BSAVA congres in april 2014 sprak Rick Sanchez, BSciBiol DVM DipECVO PGCert FHEA MRCVS, Head of Ophthalmology, Royal Veterinary College, London, een gehele dag over diverse oogheelkundige problemen bij de hond en de kat. Keratoconjunctivitis sicca (KCS) passeerde uitgebreid de revue. KCS is een frequent optredende aandoening bij de hond die helaas nog steeds met regelmaat wordt gemist in de eerstelijns praktijk. Dit artikel over KCS bij de hond biedt u een uitgebreide samenvatting van de belangrijkste zaken op het gebied van de etiologie,  uitingsvormen en diagnostiek, afsluitend met therapie, communicatie met de eigenaar en monitoring.

 

ASSESSMENT

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het artikel 'KCS bij de hond … staar je niet blind op de STT-waarde' levert u een nascholingsbadge met 1 nascholingspunt op!

Lytisch ulcus corneae

Een lytisch ulcus is een ernstige, spoedeisende cornea-aandoening die regelmatig voorkomt. De initiële oorzaak is vaak (micro)trauma, zoals bijvoorbeeld bij dieren met een traanfilm probleem of trichiasis. Hier komt dan een opportunistische infectie bij met bacteriën die proteasen produceren, zoals Pseudomonas of coagulase positieve Staphylococcen. Ook proteasen die gewoonlijk in de cornea zelf aanwezig zijn (matrix metalloproteïnasen), worden geactiveerd.

ASSESSMENT

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het artikel 'Lytisch cornea ulcus' levert u een nascholingsbadge met 1 CPD-punt op!

Oogheelkunde

Op de Voorjaarsdagen 2011 hield prof. David Wilkie vier boeiende lezingen over oogheelkunde waar naast het oogonderzoek ook de lens, uveïtis en het onderzoek naar de retina belicht werden. In deze vier artikelen wordt ingegaan op:

 • Het oogonderzoek
 • De ooglens: afwijkingen en therapie
 • De retina; interpretatie van fundoscopie
 • Uveïtis is een symptoon, geen diagnose

ASSESSMENT

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het artikel 'De ooglens: afwijkingen en therapie' levert u een nascholingsbadge met 1 CPD-punt op!

Oculaire melanose bij de Cairn Terrier

In augustus van het jaar 2010 bemerkte de eigenaresse dat Flair haar linker oog stijf dicht geknepen hield en dat er uitvloeiing uit dit oog kwam.  Daarnaast vertoonde de hond onrustig gedrag en leek zich niet lekker te voelen. De eigen dierenarts stelde bij oogonderzoek van het OS het volgende vast: blepharospasme, mucopurulente ooguitvloeiing, gezwollen conjunctivae en diffuus corneaoedeem, negatief bij aankleuring met fluorescine. Het OD toonde geen bijzonderheden. Geadviseerde therapie bestond uit het vele malen per dag zalven van het OS met antibioticumhoudende zalf (caf-zalf). Een dag later toonde Flair zich klinisch beter. Onderzoek bij de eigen dierenarts op deze dag laat weinig verandering zien ten opzichte van de dag ervoor, echter nu valt tevens op het OS een verlaagde traanproductie heeft, Schirmer-Tear-Test (STT) 6mm/min. Flair is dezelfde dag nog doorgestuurd naar de UniversiteitsKliniek voor Gezelschapsdieren (UKG).

Lensluxatie bij de kat

In de praktijk worden bij de kat regelmatig problemen met betrekking tot het oog waargenomen. Uitvloeiing, uveitis, cornea-sekwesters en nog veel meer. Iets waar wellicht minder aan gedacht wordt, maar wat ook zeker voorkomt, is lensluxatie bij de kat. De practicus is bekend met predisposities van bepaalde hondenrassen voor dit fenomeen, maar hoe zit dat bij de kat? Hoe ontstaat het? Hoe stelt men de diagnose en wat kan eraan worden gedaan?