Protocol: Plaatsen van een neussonde

Voor katten en honden die onvoldoende voeding opnemen en die oraal dwangvoeren slecht accepteren kan worden overwogen een neussonde te plaatsen. Dit type sonde is snel geplaatst (en verwijderd), is goedkoop en er is over het algemeen geen narcose voor nodig, hetgeen zeker bij ernstig zieke dieren een groot voordeel is.

Protocol: Plaatsen van een intraveneuze katheter (braunüle) bij de hond en kat

Het plaatsen van een intraveneuze katheter (vaak ‘braunüle’ genoemd) zal in de meeste dierenartspraktijken meerdere keren per dag voorkomen. Het is een handeling die vaak door dierenartsen wordt verricht, maar die ook uitstekend door een dierenartsassistent-paraveterinair kan worden uitgevoerd. Een dierenarts zal blij zijn als er werk uit zijn of haar handen wordt genomen!

Bij gebrek aan ervaring levert het plaatsen van een intraveneuze katheter helaas nogal vaak onzekerheid en diverse prik-pogingen op: het dier beweegt te veel; het stuwen lukt niet goed; het bloedvat rolt weg; de huid is te stug; niet alles hangt of ligt klaar; er komt wel bloed, maar het opschuiven van de katheter lukt niet; het fixeren van de katheter is een uitdaging; de katheter leek goed te zitten, maar flushen lukt niet …  Laat al deze mogelijke frustraties tot het verleden behoren en zorg dat het plaatsen van een intraveneuze katheter soepel gaat en gewoon leuk is!

Dit protocol geeft je alle informatie die je nodig hebt om met een zelfverzekerd gevoel op een juiste wijze een intraveneuze katheter te plaatsen bij de hond en kat.

Protocol: Bloedafname bij de hond en kat

Bloedafname zal in de meeste dierenartspraktijken meerdere keren per dag voorkomen. Het is dan ook heel handig als jij als paraveterinair dit kunt doen. De dierenarts zal je dankbaar zijn en daarnaast is het ook gewoon heel leuk om te kunnen!

Dit protocol geeft je alle informatie die je nodig hebt om met een zelfverzekerd gevoel op een juiste wijze bloed af te nemen bij de hond en kat.

 

Bepalen van de Body Condition Score

Body Condition Score (BCS) geeft meer informatie over de voedingstoestand van een dier dan alleen het aantal kilogrammen van het dier. Noteer daarom bij ieder bezoek van een dier aan de praktijk niet alleen het lichaamsgewicht, maar ook de BCS.

Protocol: Medicatie of infuus berekenen 2.0

In de dierenartsenpraktijk heb je als dierenartsassistent - paraveterinair dagelijks te maken met medicatie. De dosering van medicatie wordt door de dierenarts uitgerekend, waarna jij als paraveterinair vaak zorg draagt voor het klaarmaken en meegeven van de medicatie. Dubbel checken of medicatie in de juiste dosering toegediend of meegegeven wordt, voorkomt fouten. Kijk daarom of de dosering juist is voordat je medicatie toedient of meegeeft. Wanneer je zelf een dosering uitrekent, laat deze dan altijd controleren door een dierenarts. Bij het bepalen hoeveel infuus een dier toegediend mag krijgen, is een juiste berekening van belang. Krijgt een dier teveel infuus, dan kan dat bijvoorbeeld longoedeem veroorzaken, krijgt het dier te weinig infuus dan zal het onvoldoende effect hebben.

Een goed Quiz-resultaat en het volledig lezen van het artikel Medicatie of infuus berekenen, voorkom fouten in de praktijk! levert u een speciale nascholingsbadge met 1 nascholingspunt op! Deze wordt automatisch aan uw profiel toegevoegd.

Handleiding voor instelling van microscoop

Handleiding voor instelling van microscoop in video en handig uit te printen informatie-sheet met 15 stappen voor het optimaal instellen van de microscoop.