Help with Search courses

STAPPENPLAN: Succesvol beoordelen van een bloeduitstrijkje

Een betrouwbaar resultaat bij het beoordelen van een bloeduitstrijkje vraagt om aandacht:

Gebruikt u het verkeerde bloedstollingsbuisje / vult u het buisje met te veel of te weinig bloed / maakt u geen mooi bloeduitstrijkje / heeft u uw microscoop niet goed ingesteld / bekijkt u niet het juiste onderdeel van het uitstrijkje / gebruikt u de verkeerde vergroting ........ dan is het resultaat niet betrouwbaar.

Heeft u dit echter allemaal netjes voor elkaar, dan is het uiteraard ook nog van belang dat u weet waar u precies op moet letten bij het bekijken van het preparaat.

VetVisuals heeft daarom voor u in samenwerking met Dr. Christine Griebsch (DipECVIM-CA) een duidelijk stappenplan vormgegeven met een schat aan uniek beeldmateriaal van hoge kwaliteit!

Dit artikel is uw beeldrijk vormgegeven recept voor succesvolle beoordeling van een bloeduitstrijkje!

Hematologie in spoedsituaties

Tijdens het Emergency and Critical Care congress in Harrogate in november 2014 presenteerde Amanda Boag, MA VETMB DipACVIM DACVECC FHEA MRCVS, clinical director of Vets Now, een verhaal over de toepassing van hematologie bij spoedpatiënten. Een inspirerende en praktijkgerichte lezing! Dit artikel gaat in op de aandachtspunten die zij de zaal meegaf voor wat betreft de noodzaak en het nut van het uitvoeren van hematologie in spoedsituaties.

Heeft u het artikel gelezen en de bijbehorende quiz met goed resultaat afgesloten, dan ontvangt u hiervoor automatisch een nascholingsbadge met 1 CPD-punt.

Maken en kleuren van een bloeduitstrijkje

Handmatige bepaling van de hematocriet

Het uitvoeren van een totaal rood en wit bloedbeeld is in veel gevallen niet nodig of zelfs ongewenst vanwege de kosten of de hoeveelheid bloed die ervoor nodig is. De rode bloedcelwaarde oftewel de hematocriet is daarentegen wél een parameter die vaak zinvol is om te monitoren!

VetVisuals heeft daarom in samenwerking met Jos Vossen (afdelingshoofd Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium (UVDL)) een praktische instructievideo gemaakt. Hierop kun je duidelijk zien hoe je de hematocriet handmatig bepaalt (ook wel manuele hematocriet detectie methode genoemd).

Bekijk de video en je bent in staat dit lab-werk uit handen te nemen van dankbare collega’s.

Kleurcodering bloedbuisjes & Verpakken diagnostisch materiaal voor transport

Hematologie artikelen

De bloedende patiënt  

Tijdens de London Vet Show werd door David Walker van de Royal Veterinary College in Londen een interessante lezing gegeven over de  systematische aanpak van patiënten met een stollingsstoornis. Hoe werk je een patiënt met een stollingsstoornis op met behulp van simpele methodes die gemakkelijk in de praktijk toe te passen zijn?

 

Bloedtransfusie bij de kat  

Tijdens de pre voorjaarsdagen conference belichtte Sophie Adamantos (BVSc CertVA DipACVECC MRCVS Dept. Of Vet.Clinical Sciences Royal Vet. College UK) de bloedtransfusie bij de kat.

 

Aderlaten; terug naar de middeleeuwen?  

Rosa, een vrouwelijk gecastreerde Labrador Retriever van drie jaar, vertoonde sinds twee maanden polyurie/polydipsie. De hond was sinds een paar weken slomer en had een verminderd uithoudingsvermogen. Bij het tanden poetsen van Rosa viel de eigenaresse op dat de hond donkerrode slijmvliezen had. Met deze problemen kwam de eigenaresse met Rosa in de eerstelijns praktijk. Bij lichamelijk onderzoek waren de hyperaemische slijmvliezen de enige afwijking.

  

Immuungemedieerde hemolytische anemie

Tijdens het Chateau Vétérinaire dat begin dit jaar (2010) voor de 14e keer plaatsvond op het kasteel van Rhoon gaf professor Michael J. Day vier lezingen, waarin vaccinaties bij de hond en de kat, immuungemedieerde furunculose en immuungemedieerde hemolytische anemie (IHA) bij de hond aan bod kwamen. IHA is één van de meest voorkomende immuungemedieerde aandoeningen waarmee dierenartsen in de praktijk regelmatig geconfronteerd worden. In twee lezingen gaf Day uitleg over het klinische beeld, de benadering en behandeling van deze patiënten.