Help with Search courses

Podcast Juniorenconsult

Een fonkelnieuwe podcast speciaal voor jou als dierenartsassistent of paraveterinair, met als onderwerp het Juniorenconsult!

VetVisuals heeft een uitgebreide en praktische handleiding gemaakt, waarin je van A tot Z wordt meegenomen in het onderwerp Juniorenbegeleiding. Ben je benieuwd wat er allemaal wordt besproken in die handleiding? In deze podcast wordt door Cathelijn Hoelen alvast een tipje van de sluier opgelicht. Plug je oortjes in en luister nu naar de podcast over het Juniorenconsult!

Handleiding Juniorenconsult

De periode tussen de laatste puppy- of kittenvaccinatie en de gezondheidscontrole met vaccinatie op ruim een jaar leeftijd is lang. In deze periode ontwikkelt het dier zich als het ware van peuter tot puber: het dier groeit enorm, wisselt het melkgebit voor een volwassen gebit, ontwikkelt gewenst (en helaas vaak ook wel wat ongewenst) gedrag, en wordt geslachtsrijp.

Deze grote veranderingen vragen om monitoring en begeleiding! Het voorkomen van problemen is namelijk beter dan genezen. Daarnaast geldt dat hoe eerder afwijkingen worden opgespoord, hoe beter het is voor het dier, maar ook voor de eigenaar.

Het aanbieden van juniorenconsulten (juniorenbegeleiding / juniorenprogramma’s) in de praktijk is de oplossing voor dit ‘probleem’. Voor deze consulten ben jij als dierenartsassistent-paraveterinair de beste persoon!

Hoe ziet juniorenbegeleiding eruit? Op welke leeftijd plan je zoiets in, op welke punten controleer je de hond of kat en wat adviseer je de eigenaar?

Volg deze handleiding en je kunt direct aan de slag in de praktijk!

Belang van seniorenconsulten

Met goede verzorging kunnen honden en katten flink hoge leeftijden bereiken. Over het algemeen geldt wel dat hoe ouder het dier is, hoe meer aandoeningen er spelen. Veel gezondheidsproblemen bij oudere dieren worden door de eigenaar bestempeld als ‘ouderdomsklachten’ waar niets aan te doen is. Toch hoort een oudere hond of kat niet af te vallen, stram te lopen, in huis te plassen, uit zijn bek te stinken of regelmatig over te geven!

Voor een groot deel van de aandoeningen is behandeling goed mogelijk. Meestal is het zo dat hoe eerder het probleem wordt ontdekt en hoe sneller een behandeling wordt ingezet, hoe beter de prognose is. Belangrijk voor het welzijn van het dier én de eigenaar!

Hoe kan een oude hond of kat zo lang mogelijk gezond worden gehouden? Hiervoor is vanuit een dierenartsenpraktijk goede senioren begeleiding nodig: regelmatige gezondheidscontroles (seniorenconsulten) op de praktijk, maar ook thuis na te lezen adviesbrieven en tips om het een senior hond of kat zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Deze seniorenconsulten zullen (grotendeels) bij een dierenarts plaatsvinden, maar vergeet niet dat jij als dierenartsassistent-paraveterinair onmisbaar bent. Tijdens telefoongesprekken en contacten in de praktijk zie en hoor jij vaak veel belangrijke zaken en kun je zorgen en twijfels van eigenaren opvangen over hun senior dier. Het is van groot belang dat je hier goed op kunt inspringen en eigenaren van de juiste informatie en adviezen kunt voorzien. Dit artikel gaat je daarbij helpen!

Jij en de dierenarts vormen één team, zeker als het gaat om seniorenbegeleiding!

Een goed resultaat met de bijbehorende nascholingsquiz en het lezen van dit artikel levert je een nascholingsbadge met 1 Nascholingspunt op!