Klik voor hulp over 'Doorzoek cursussen'

Mini-cursus: Epilepsie en de rol van de dierenartsassistent paraveterinair

Epilepsie bij de hond en kat is in veel gevallen een beangstigende aandoening voor eigenaren. Daar zijn veel redenen voor. Het zien spartelen van je eigen dier op de vloer, geen contact kunnen maken en vooral de onmacht zijn ervaringen die erg emotioneel kunnen zijn. Door te begrijpen wat epilepsie is, is het makkelijker om te leven met een dier dat epilepsie heeft. Als paraveterinair kun je hierin veel betekenen voor eigenaren.

Denk hierbij aan het tot rust te laten komen van de eigenaar, wanneer deze voor het eerst een epileptische aanval bij zijn of haar dier meemaakt. Je kunt eerste adviezen geven, zoals wat de eigenaar tijdens een aanval wel en vooral niet voor het dier kan doen. Moet het dier met spoed gezien worden door de dierenarts of is het juist beter om eerst te herstellen in de thuissituatie? Wat kan de eigenaar doen als het opnieuw gebeurt? Wat gaat de dierenarts doen tijdens een consult? Kun je de eigenaar iets vertellen over mogelijke oorzaken? En hoe zit het met de prognose, is daar iets over te zeggen?

Om de eigenaar zo goed mogelijk te woord te kunnen staan, is het van belang dat je ook zelf goed begrijpt wat epilepsie is.

In deel I van deze nascholing leer je hoe epilepsie ontstaat en wat de mogelijke oorzaken zijn.

In deel II leer je wat jij en de eigenaar voor het dier kunnen betekenen.