Levensbedreigende spoedgevallen bij pups

Op het Emergency and Critical Care congress in Harrogate eind november 2014 sprak Dan Lewis, MA VetMB CertVA DipACVECC MRCVS, Petmedics (CVS) Ltd, Manchester, op uiterst informatieve wijze over jonge pups die binnenkomen op de spoedafdeling. Het gebrek aan reserves en het nog niet goed ontwikkelde immuunsysteem zorgen ervoor dat aandoeningen als hypoglycemie, dehydratie & hypovolemie, hypothermie en ondervoeding gemakkelijk optreden en dat respiratoire infecties en maagdarmkanaal problemen met enige regelmaat worden gezien. Het sterftepercentage in dat soort gevallen is hoog. Dit artikel geeft een overzicht van deze belangrijke en potentieel levensbedreigende aandoeningen, die door Dan Lewis werden besproken tijdens deze lezing. Het biedt een veelheid aan praktische tips over hoe te handelen, met als doel het sterftepercentage van pups te reduceren.

 

Een goed Quiz-resultaat en het volledig lezen van het artikel 'Levensbedreigende spoedgevallen bij pups' levert u een speciale nascholingsbadge met 1 CPD-punt op! Deze wordt automatisch aan uw profiel toegevoegd

Dystocia bij de kat

Eind juni 2013 vond in Barcelona het ISFM congres over neonatologie en pediatrie bij de kat plaats. Susan Little, DVM DABVP (Feline) Bytown Cat Hospital in Canada, heeft op een zeer praktische wijze dystocia bij de kat besproken. De definitie van het Griekse woord dystocia is een abnormale, moeizame, pijnlijke en langzame partus. Dystocia komt niet vaak bij de kat voor. Uit studies blijkt dat dystocia wordt gezien bij 6-8% van de nesten. In dit artikel wordt besproken hoe een normale partus bij een kat verloopt, wat de maternale en foetale oorzaken zijn voor dystocia bij de kat en wat voor deze verschillende oorzaken de juiste behandelmethode is.

Onderzoek en diagnostiek van neonatale kittens

Susan Little, DVM DABVP (Feline) Bytown Cat Hospital in Canada, heeft tijdens het ISFM congres juni 2013, op een zeer praktische wijze alle ins en outs rondom neonatologie en pediatrie bij de kat besproken. Daarnaast kwam ook het fenomeen ‘fading kitten syndrome’ aan bod. De hoogste mortaliteit wordt bij kittens gezien op de dag na de geboorte, de eerste levensweek en vervolgens op een leeftijd van 5 tot 7 weken. Kittens kunnen op dezelfde dag symptomen vertonen en ook komen te overlijden, het is daarom van groot belang om kittens te monitoren en bij afwijkingen direct in te grijpen.

Zieke neonatale kittens - Hoe kun je ze redden?

Susan Little, DVM DABVP (Feline) Bytown Cat Hospital in Canada, heeft op het ISFM congres 2013 op heel praktische wijze de behandeling van zieke neonatale kittens besproken. Neonatale kittens kunnen op dezelfde dag voor het eerst symptomen vertonen en overlijden. Het is dus van groot belang snel in te grijpen en een ziek kitten gericht te behandelen.

Kittensterfte ontrafeld

Château vétérinaire heeft in 2008 en 2009 vijf avonden georganiseerd waarbij de kat centraal stond. Tijdens één van deze kattenavonden sprak dierenarts en kattenspecialist Danielle Gunn-Moore over kittensterfte en erfelijke problemen bij de kat. Kittensterfte is helaas geen zeldzaam probleem en treedt met name op bij raskatten. In Nederland maken raskatten ongeveer 10% uit van de totale kattenpopulatie (2,4 miljoen) en vormen de Perzisch langhaar en de Exotic Shorthair samen de grootste groep.

De normale partus bij de kat

Gedurende 2008 en 2009 is bij de discipline Voortplanting van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren onderzoek gedaan naar parameters rondom de dracht en partus bij de kat. In 2010 werd de FelCan Award aan dit onderzoek toegekend voor het beste onderzoek op gebied van de kattengeneeskunde en zijn de resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Theriogenology­. In deze Nederlandse samenvatting zullen de belangrijkste resultaten van dit onderzoek worden besproken.

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het artikel 'De normale partus bij de kat – een enquête-onderzoek onder kattenfokkers' levert u een nascholingsbadge met 1 CPD-punt op!

Congenital lymphoedema in Rottweiler pups

Case report: Misty, a one year 10 month old female Rottweiler presented at our clinic due to birthing difficulties having given birth at home to a stillborn pup.  A second pup had presented breech, and the owner had been able to extract the puppy at home. A third pup was delivered without assistance, but suffered a significant umbilical hernia of its intestines during delivery, and was euthanased on presentation at our clinic.