Orale tumoren bij de hond: wat kunnen we ermee?

Orale tumoren zijn een regelmatig gezien probleem in de praktijk. Bij orale tumoren denken we in eerste instantie aan plaveiselcelcarcinomen bij de kat en de zeer slechte prognose daarvan, maar geldt dat ook voor de hond? Is elke hond met een tonsillair plaveiselcelcarcinoom echt opgegeven? Welke tumoren zijn de moeite waard om te behandelen? En is een mandibulectomie een ingreep die we überhaupt moeten willen uitvoeren, of belemmert het de hond na de ingreep teveel in zijn functioneren?

Over mondholtetumoren en de behandeling daarvan heersen veel vooroordelen. In dit artikel zullen we ingaan op de bij de hond meest voorkomende mondholtetumoren en de diagnostiek, maar zullen we vooral de behandelmogelijkheden en prognoses bespreken.

Een ideaal overzicht voor in de praktijk!

Auteur: Arno Roos

Overzicht veelvoorkomende tumoren

Medical Treatment of Functional Adrenocortical Tumors

Artikelen

Therapie van prostaatcarcinomen bij gecastreerde reuen

Als een gecastreerde reu zich aanbiedt met moeite met plassen en defeceren en waarbij met grondig lichamelijk onderzoek een vergrote prostaat gevonden wordt, weet u als dierenarts wat hoog op de lijst komt te staan: een prostaattumor. Hoe zit het nu met de therapie van prostaattumoren bij gecastreerde reuen? Zijn er mogelijkheden en wat zijn die dan? Daarop gaat dit artikel verder in.

 

Bloed met pieken en dalen

Onlangs werd aan de Faculteit Diergeneeskunde een 7 jaar oude, vrouwelijk gecastreerde, Golden retriever aangeboden. Het dier woonde pas sinds enige maanden bij de huidige eigenaar. De jaren hier voorafgaand was de hond in het bezit van de fokker geweest. De hond was nog nooit in het buitenland geweest.

 

Alimentair lymfoom bij de kat

Tijdens het BSAVA congress 2014 heeft Vanessa Barrs, BVSc MVetClinStud FANCVSc (feline medicine) tijdens één van haar lezingen de verschillende histologische vormen van feline alimentair lymfoom besproken. Deze verschillende vormen variëren in klinische verschijnselen, behandeling en prognose. Low grade alimentary lymphoma heeft bijvoorbeeld een gemiddelde overlevingstijd van anderhalf tot twee jaar met een chemotherapie die thuis per oraal toegediend moet worden! En met alleen cytologie kan al de diagnose van een vorm met slechts 17 dagen overlevingstijd gesteld worden. Genoeg reden om dit artikel te gaan lezen en weer helemaal op de hoogte te zijn van alle ins en outs van alimentair lymfoom.

 

Seminomen bij de reu

Tumoren in de testikels van de reu komen in oudere honden vaak voor. De voor de hand liggende therapie hiervoor is dan castratie. Is het dan nog van belang om te weten over welk type tumor we het hebben? In dit artikel worden drie types veelvoorkomende testikeltumoren met een specifieke nadruk op seminomen besproken. Wat is de veronderstelde ontstaanswijze van seminomen en kunnen we daar histologisch wellicht wat mee? Spelen metastasen nog een belangrijke rol? Welke diagnostische en therapeutische stappen zijn te overwegen?

 

Chondrosarcoom bij de hond

Wat betreft bottumoren bij de hond, wordt het osteosarcoom veel besproken in zowel opleiding als praktijk. De vaak typische rassen, de lokalisatie en het klinisch beeld zijn binnen de beroepsgroep welbekend. Het chondrosarcoom is een ander type bottumor. Wat weten we van het voorkomen van deze minder bekende neoplasie? En hoe presenteert een patiënt met een chondrosarcoom zich? Wat zijn diagnostische en therapeutische mogelijkheden? En hoe zit het met de prognose? Dit artikel helpt u verder met het beantwoorden van deze en andere vragen.

 

Een onverwachte bevinding in het bloed: Paraneoplastische syndromen

Een vrouwelijke, drie jaar oude, ongecastreerde Golden Retriever werd bij de eerstelijns-dierenarts aangeboden met een door de eigenaar ontdekte kleine massa ter hoogte van M3 in de rechter melklijst. De massa was 2 cm groot, losliggend, had een weke consistentie en bleek niet pijnlijk bij palpatie. Nadat er een partiële mastectomie had plaatsgevonden wees de pathologie uit dat er sprake was van een invasief lipide-rijk mammacarcinoom welke onvolledig verwijderd was. 

 

Radiotherapeutische behandeling van neustumoren

Tumoren uitgaande van neus- en voorhoofds-holten (sinonasale tumoren) omvatten ongeveer 1% van het totale voorkomen aan tumoren bij de hond. De gemiddelde leeftijd waarop de hond dergelijke tumoren ontwikkelt is rond de tien jaar, maar er bestaat een flinke leeftijdsvariatie. Verder is opvallend dat met name de middelgrote- en grotere hondenrassen deze tumoren lijken te ontwikkelen, en dat dolichocephale rassen een verhoogd, en brachycephale rassen een verlaagd, risico lijken te hebben. Van de neustumoren is 80% maligne en 20% benigne.In dit artikel worden de radiotherapeutische mogelijkheden besproken van honden lijdend aan een intranasale tumor.

 

Een fibrosarcoom bij een jonge Labrador

“Hunter”, een gecastreerde mannelijke Labrador Retriever van vijf jaar wordt bij de eigen dierenarts aangeboden vanwege een snel groeiende massa ter grootte van een halve tennisbal op de rechter thoraxwand. De dierenarts voert een DNAB uit waarbij een verdenking op een hematoom ontstaat. Besloten wordt tot chirurgische resectie van de massa. Tijdens de operatie blijkt dat de massa sterk infiltratief groeit en hevig bloedt en er bestaat dan ook een sterk vermoeden dat de massa incompleet is verwijderd. Histologisch onderzoek toont aan dat er sprake is van een spoelcellig sarcoom, waarschijnlijk een fibrosarcoom, van een middelmatige graad. Tevens wordt bevestigd dat de massa onvolledig verwijderd is. Lees meer over deze case fibrosarcoom bij een jonge Labrador.

 

Urogenitale tumoren bij de hond en kat

In het weekend van 7 en 8 februari 2009 vond voor de 4e maal  het oncologisch treffen plaats in Soesterberg met als thema: urogenitale tumoren bij hond en kat. Prof. Dr. D. Knapp (Purdue University, USA) gaf meerdere voordrachten over onduidelijkheden en controversies met betrekking tot urogenitale tumoren, zij besprak nieuwe inzichten die de behandeling van blaaskanker beïnvloeden en mogelijke preventieve maatregelen.

 

Eerste resultaten insulinoom-onderzoek: Toepassingen voor de praktijk

Het insulinoom is een insuline producerende b-cel tumor van de pancreas. Insulinomen worden bij veel hondenrassen gediagnosticeerd, maar het meest bij honden van de middelgrote tot grote rassen. De overmatige en ongecontroleerde insuline-secretie van deze tumor leidt tot hypoglycaemie, waardoor de volgende symptomen kunnen optreden: collaps, convulsies, gegeneraliseerde zwakte, paresis posterior, inspanningsintolerantie, gedesoriënteerd gedrag en ataxie. Lees hier meer over het insulinoom-onderzoek.

 

Gebruik van vrije huidtransplantaten bij tumoren aan de extremiteiten

Het ONCOlogisch treffen 2007 stond in het teken van tumoren aan de extremiteiten bij de hond en kat en was evenals het treffen in 2006 waarbij ‘hoofd- en halstumoren’ als een rode draad door het weekend liepen, een groot succes. Diverse welbekende sprekers uit binnen- en buitenland waaronder Prof. Greg Ogilvie uit Carlsbad CA, USA, Prof. Piet van Bree uit Gent en Dr. Martin Kessler uit Hofheim, Duitsland brachten een afwisselend programma voor zowel dierenartsen als -assistenten waarbij de aanpak van osteosarcomen bij hond en kat, het radiografische management en het toepassen van diverse huidtransplantatietechnieken uitgebreid aan bod kwamen. Hier volgt een gedetailleerd verslag van de lezing van Dr. M. Kessler over het gebruik van vrije huidtransplantaten om grote defecten op de extremiteiten als gevolg van verwondingen of tumorextirpatie te dichten.

 

Van een orthopedisch consult tot een gemetastaseerde tumor 

Fleur, een gecastreerde teef van acht jaar oud, wordt aangeboden bij de poli orthopedie in verband met gestoorde locomotie van de rechter voorpoot. Dit treedt met name op bij lange wandelingen, waarbij de ernst en de snelheid van optreden verergert gedurende de afgelopen maanden. De eigenaar is al een aantal jaren geleden opgevallen dat er een bultje zit halverwege de metacarpalia aan de palmaire zijde. Het bultje is langzaamaan ook in omvang toegenomen. Bij de verwijzend dierenarts is ooit een drain geplaatst, omdat gedacht werd aan een locaal abces. Deze behandeling had geen resultaat: de bult bleef aanwezig en werd alleen maar groter.

 

Huidtumoren, er ligt meer onder het oppervlak

In het eerste weekend van februari 2010 vond voor de vijfde keer het Oncologisch treffen plaats in Soesterberg. Een multidisciplinair panel van gerenommeerde sprekers uit de VS en Europa besprak diverse huidtumoren bij de hond en kat. Daarnaast deelden professor H. Kluin-Nelemans en prof. W. Bergman hun expertise op het gebied van mastocytose, melanomen en de epidemiologie van huidtumoren bij de mens in Nederland. Meer dan 120 dierenartsen uit verschillende Europese landen bezochten dit tweedaagse congres en genoten van een inspirerend en zeer educatief programma.

 

Joy heeft een bult... 

Joy is de zes jaar oude vrouwelijk gecastreerde Golden Retriever van de familie S.  In 2009 is het de eigenaar opgevallen dat Joy plotseling een bult aan haar linkervoorpoot ontwikkelde, net achter haar pols. Omdat Joy hier aanvankelijk geen last van leek te hebben, heeft de eigenaar enige tijd afgewacht. Echter de omvang van de verdikking was inmiddels dermate groot, dat de eigenaar hierdoor bezorgd was geworden; de verdikking was van de initiële twee centimeter uitgegroeid tot zo’n 13 centimeter.

 

Lymphoma: liever in de neus dan elders

In november 2006 komt een 13 jaar oud Cornisch Rex gecastreerde kat, naar de Universiteits Kliniek Gezelschapsdieren (UKG) voor nader onderzoek vanwege niezen en epistaxis.

 

Duitse staander met een ‘onschuldig’ korstje

Tello een 12 jaar oude, gecastreerde mannelijke Duitse staander met een lichaamsgewicht van 36 kilogram, werd in 2006 aangeboden op de interne poli van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) in Utrecht, vanwege progressief problemen met lopen. Uit de anamnese kwam naar voren dat Tello een week geleden, tijdens een vakantie in Frankrijk, helemaal niet meer kon lopen.

 

Hemofagocytair Histiocytair Sarcoom - Een bijzondere variant van de dodelijke Bernerziekte

Max, een Berner Sennenhond reu van twee jaar en negen maanden oud, wordt in 2011 met spoed doorgestuurd naar de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren te Utrecht. De verwijzend dierenarts had een ernstige anemie geconstateerd. Daarnaast at de hond twee weken slecht, was al negen kg afgevallen in twee maanden en had éénmalig bloed gebraakt.

 

Hypoglycaemie bij de hond door een insulinoom

Met name in de zomerperiode, wanneer mens en hond lekker naar buiten gaan om van het goede weer te genieten, komt het voor dat een eigenaar opmerkt dat de hond tijdens of na inspanning wat onrustig wordt, af en toe onverwachts uitglijdt, loopt alsof hij dronken is en soms zelfs kortdurend niet aanspreekbaar is en de laatste weken wat dikker is geworden.