Pijn scoringssysteem als basis voor adequate analgesie

Goede pijnbestrijding is niet zo simpel als het lijkt. Het kunnen herkennen van pijn en het inschatten van de mate van pijn vormen de basis zonder welke adequate analgesie niet mogelijk is. In de praktijk blijkt deze basis echter niet altijd even gemakkelijk, zeker niet bij katten, ‘harde’ honden waaronder pitbull-achtigen en altijd blije honden zoals bepaalde retrievers. Is een kat die achterin zijn hok met een opgebolde rug weggedoken zit pijnlijk of angstig en hoe zit dat met een kat die agressief gedrag vertoont? Heeft een hijgende, piepende of jankende hond pijn, last van een volle blaas of is het het gevolg van toegediende opiaten? Scoringssystemen voor pijn bieden in alle gevallen uitkomst!

Er bestaan zowel de hond als de kat meerdere gevalideerde scoringssystemen die zorgen voor een objectieve beoordeling van pijn, snel en gemakkelijk zijn in het gebruik en slechts minimale training vereisen. Tijdens het BSAVA Congress 2016 sprak Sheilah Robertson (BVMS (Hons) PhD DACVAA DECVAA DACAW DECAWBM (WSEL) MRCVS) op inspirerende wijze over de beoordeling van pijn bij de hond en kat en over de voordelen van het implementeren van pijn scoringssystemen in de praktijk. Werkt u nog niet met dergelijke pijnschalen, dan is dit artikel zeker aan te raden!

 

Een goed resultaat met deze quiz (alle vijf onderdelen) en het lezen van het artikel Pijn scoringssysteem als basis voor adequate analgesie levert u een nascholingsbadge met 1 CPD - Nascholingspunt op!

 

Feline orofacial pain syndrome (FOPS) en feline hyperesthesia syndrome (FHS)

Feline orofacial pain syndrome (FOPS) en feline hyperesthesia syndrome (FHS) zijn twee relatief bekende aandoeningen bij katten. Vanuit de humane literatuur weten we dat dergelijke syndromen ontzettend pijnlijk en heel irritant kunnen zijn. Maar wat houden FOPS en FHS nou precies in?

Wetenschappelijk onderzoek naar beide aandoeningen bij katten is summier, maar in het humane veld zijn vergelijkbare aandoeningen zeer extensief beschreven. Medicamenteuze therapie opties zijn dan ook voor een deel afgekeken van wat humaan effectief blijkt te zijn.

U wilt een kat die wordt gepresenteerd met klachten passend bij deze aandoeningen natuurlijk niet missen. Maar hoe herkent u zo’n patiënt? Wat zijn de differentiaaldiagnoses? Wat zijn de mogelijke oorzaken? En kunnen we iets doen om herhaling te voorkomen?

Beide aandoeningen zijn klinisch relevant. Het is dan ook belangrijk om over voldoende informatie te beschikken. Alleen op die manier kunt u de eigenaar adequaat informeren over wat er speelt en waarom het voor de kat zo belangrijk is om een behandeling in te stellen.

Herkent u uw volgende patiënt met FOPS of FHS? Na het lezen van dit artikel heeft u daarin alle vertrouwen!

 

Heeft u alle onderdelen met een goed resultaat afgesloten, dan ontvangt u hiervoor automatisch een nascholingsbadge met 1 Nascholingspunt.


Pain management videos

 

Acute versus Chronic: when does pain stop being useful?