Klik voor hulp over 'Doorzoek cursussen'

Raw dog food to be a major source of antibiotic-resistant bacteria

New research being presented at the European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID), held online this year (9 – 12 July 2021), reveals raw dog food to be a major source of antibiotic-resistant bacteria, making it an international public health risk.

 

Anorexie bij de kat

Artikelen

ANOREXIE

 

Eetlust stimulerende farmaca bij de kat

Anorexie is een veel voorkomend probleem bij de kat en brengt grote risico’s met zich mee voor de gezondheid van het dier. Uiteraard is uitgebreid onderzoek naar het enorme scala aan mogelijke onderliggende oorzaken een belangrijke eerste stap. De juiste therapeutische aanpak van anorexie kent een flink aantal valkuilen, waar verder op in wordt gegaan in het artikel “Anorexie bij de kat”.

Anorexie bij de kat

Een eigenaar die met de vraag komt of het erg is dat zijn kat al een dag of drie niet eet. Frustraties van assistentes bij een anorectische kat in de opname die dagenlang en soms tegen heug en meug gedwangvoerd wordt, zonder enig zicht op terugkeer van de eetlust. Het idee dat bij veel dierenartsen heerst dat er direct het juiste dieet dient te worden gestart en de twijfel of aanvullende medicatie dient te worden ingezet om de kat weer aan het eten te krijgen.... Herkenbaar? In een leuke en leerzame klinische avond begin 2014, werd door Dr. Esther A. Hagen-Plantinga en Drs. Marieke Dijkstra ingegaan op de oorzaken, diagnostiek en behandeling van pancreatitis, triaditis, IBD en nierfalen. In al deze gevallen speelt ondermeer een juiste voeding een rol. Anorexie bij de kat, mogelijk als gevolg van bovenstaande aandoeningen, blijkt in de praktijk een lastig probleem, dat aandacht verdient. Een overzicht van praktische adviezen omtrent de aanpak van anorexie en veel gemaakte fouten bij dwangvoeding is daarom op zijn plaats.

  

OBESITAS

 

Obesitas - thema In Praktijk's Wintercongres 2007

Zware strijd tegen overgewicht bij gezelschapsdieren

Hier treft u de samenvattingen aan van een speciaal katern dat nav het IP's Wintercongres 2007 in april 2008 in In Praktijk is verschenen.

Overgewicht en obesitas bij honden zijn moeilijk te behandelen. Slentrol is een wapen in de strijd tegen te zware honden. Pfizer Animal Health organiseerde in de herfst van 2007 een ronde tafelbijeenkomst met onder anderen Renée Hoynck en Jos Schijf, Paul Overgaauw, Jacqueline van Tuyl (paraveterinair) en Olga van der Baan (kinderarts gespecialiseerd in obesitas bij kinderen). 

Tijdens IP’s Winterconference 2007, waarin binnen de welvaartsziekten obesitas centraal stond, vonden enkele klinische lezingen plaats.

 Alex German, senior lecturer in small animal medicine van de universiteit van Liverpool is werkzaam in een zogenaamde ‘obesity clinic’. In zijn inleiding gaf Alex duidelijk aan wat we onder obesitas verstaan. Obesitas is simpelweg te omschrijven als een teveel aan vet.

Farmaceutische oplossingen voor de aanpak van overgewicht

In dit artikel wordt eerst een kort overzicht gegeven van de vetstofwisseling en de wijze waarop in het lichaam het verzadigingsgevoel ontstaat en de eetlust wordt gereguleerd. Vervolgens wordt besproken waar met medicijnen ingegrepen zou kunnen worden om bij dieren met overgewicht op verantwoorde wijze een gewichtsreductie te helpen bewerkstelligen. MTP-remmers zoals dirlotapide lijken hiervoor momenteel het meest geschikt te zijn.

 Een ‘overbruggingsplan’ voor dieren met overgewicht; Richtlijnen voor de praktijk

De prevalentie van overgewicht en obesitas bij kinderen is de afgelopen jaren wereldwijd sterk toegenomen. In de periode van 1980 tot 1997 steeg het percentage kinderen in Nederland met overgewicht van 5% naar ongeveer 12%. Ook nam de mate van overgewicht toe: te zware kinderen waren nog zwaarder geworden.

Als reactie hierop is in september 2005 het zogenaamde overbruggingsplan opgesteld als onderdeel van het Masterplan Overgewicht, het resultaat van een samenwerking tussen het Kenniscentrum Overgewicht, het Ministerie VWS en de Jeugd Gezondheidszorg. Gebrek aan een wetenschappelijk bewezen effectief programma en een directe behoefte aan ‘actie’ heeft geleid tot het opstellen van een practise-based - in plaats van een evidence based programma, terwijl via literatuurstudies, uitvoering en monitoring serieus wordt gewerkt aan de evidentie van dit programma.

Het programma is gericht op de preventie en behandeling van overgewicht bij kinderen. Bij huisdieren is eenzelfde trend naar overgewicht en obesitas zichtbaar en hoewel er geen aansturing is vanuit de overheid om een overbruggingsplan op te stellen, zijn er richtlijnen opgesteld door de Weight Advisory Group (WAG), een initiatief van Pfizer Animal Health Care, voor een praktische aanpak van overgewicht in de diergeneeskundige praktijk.

Hoe gaat de practicus obesitas te lijf? Behandel obesitas als ziekte

“Hoe vertel je de cliënt dat zijn dier te dik is? Zie obesitas als ziekte en benoem het ook zo.” Enne Kwant, dierenarts in Dierenkliniek Deventer belichtte zijn aanpak tijdens het Wintercongres 2007. Ofwel, hoe gaat de practicus obesitas te lijf.

Preventie van vetzucht bij hond en kat

Dieetvoeding is een belangrijke factor bij behandeling van vetzucht. Professor Anton Beynen gaf tijdens het Wintercongres 2007 een verhelderend inzicht in fabels en feiten van dieetvoerders voor gezelschapsdieren.

“Is welvaart echte welvaart of onze ondergang?” Pleidooi voor gedifferentieerde aanpak van obesitas

Overgewicht is een complexe aangelegenheid. Veel oorzaken leiden tot meer energie-inname dan verbruik. Ook bij kinderen neemt de prevalentie van obesitas hand over hand toe. Kinderarts Olga van der Baan pleitte tijdens het Wintercongres voor een gedifferentieerde aanpak van dieet, beweging en therapie. 

Het debat

Overgewicht is een probleem, niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren. De sprekers op het vierde IP Wintercongres lieten daar weinig twijfel over bestaan. Maar: wie doet er wat aan?