Het coronavirus dat FIP bij de kat veroorzaakt
De corona pandemie heeft ervoor gezorgd dat coronavirussen bij een breed publiek bekend zijn geraakt. Toch is voor lang niet iedereen duidelijk dat het ene coronavirus het andere niet is.
De – tot voor kort – vrijwel altijd dodelijke Feline Infectieuze Peritonitis, oftewel FIP bij de kat, wordt bijvoorbeeld ook veroorzaakt door een coronavirus. Dit kan leiden tot verwarring en bezorgdheid bij eigenaren. Op allerhande kattenfora op internet doen de wildste verhalen de ronde en bezorgde eigenaren weten jou als dierenartsassistent-paraveterinair vaak al snel te vinden met de meest uiteenlopende vragen. Aan jou de taak om een eigenaar in lekentaal te kunnen uitleggen wat de ziekte FIP inhoudt.
Besmettelijke hondenhoest
Wil jij ervoor zorgen dat het aantal honden met besmettelijke hondenhoest in jullie buurt daalt en wil je een duidelijk antwoord kunnen geven op vragen van eigenaren over vaccinatie en antibiotica? Lees dan dit artikel en doe de quiz!
Besmettelijke hondenhoest is de nieuwe benaming van wat voorheen kennelhoest genoemd werd. Veel eigenaren denken, ondanks deze naamsverandering, dat vaccinatie hiertegen alleen nuttig is wanneer hun hond naar een kennel gaat. Wat veel eigenaren niet weten, is dat hun hond ook tijdens de dagelijkse wandelingen op straat besmet kan worden. Even snuffelen aan de besmette hond van de buurman is al voldoende om de infectie over te dragen. Een hoestende hond kan de infectie zelfs over meters afstand overdragen.
Om een goede beslissing te kunnen nemen over het wel of niet vaccineren van een hond tegen besmettelijke hondenhoest, is het belangrijk om te weten wat de risico’s van de aandoening en van het vaccin zijn. Extra uitleg door de paraveterinair kan een eigenaar helpen het advies van de dierenarts ter harte te nemen. Dit heeft te maken met de kracht van herhaling. Ook kan het fijn zijn voor de eigenaar om de uitleg in een andere bewoording te horen.
Als de hond toch ziek wordt, verwachten veel eigenaren dat ze gewoon een kuurtje antibiotica kunnen ophalen. Kan jij uitleggen waarom dat niet het geval is? En is die antibioticakuur überhaupt nodig?
Tot slot moet je bij het maken van een afspraak voor een mogelijk besmette hond bedenken wat dat voor de andere patiënten in de praktijk betekent. Hoe voorkom je dat die ook besmet worden? Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je dat moet doen.
Mini-cursus: Alles over wormen & ontlastingsonderzoek
DEEL I - Wormen bij de hond en kat
Door honden en katten regelmatig te ontwormen worden niet alleen gezondheidsproblemen bij onze huisdieren voorkomen, ook voor de volksgezondheid is dit van groot belang. Vooral kinderen, ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen ziek worden wanneer zij besmet raken met wormen van honden of katten. Als paraveterinair ben je vaak het eerste aanspreekpunt bij vragen over worminfecties en ontwormen. Kun jij die allemaal beantwoorden?
In deel I van deze cursus heb je geleerd dat je met behulp van ontlastingsonderzoek een hond of kat kunt testen op de meeste wormbesmettingen. Ook als een dier klachten heeft die veroorzaakt kunnen worden door wormen of andere parasieten die met de ontlasting uitgescheiden worden, zoals protozoën, wordt er vaak geadviseerd ontlastingsonderzoek te doen. De ontlasting kan opgestuurd worden naar een veterinair laboratorium. Om alle parasieten te kunnen vinden, moet de ontlasting op de juiste manier verzameld, verpakt en bewaard zijn. In veel gevallen kan het ontlastingsonderzoek ook in de eerstelijns praktijk gedaan worden. In dit artikel bespreken we hoe je het beste resultaat kunt halen uit ontlastingsonderzoek in het laboratorium en in de praktijk.
Het lezen van deze artikelen en het met goed resultaat afsluiten van de bijbehorende nascholingsquizen leveren 2 Nascholingspunten op.