Do’s and don’ts bij chirurgie van het maagdarmkanaal

Assessment

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het artikel Do’s and don’ts bij chirurgie van het maagdarmkanaal levert u een nascholingsbadge met 1,5 Nascholingspunt op!

 

Tips and tricks bij corpora aliena in het maagdarmkanaal

Vreemde voorwerpen en het maagdarmkanaal van honden en katten … het is en blijft een combinatie die helaas met regelmaat voorkomt. Corpora aliena worden gelukkig vaak uitgebraakt of verlaten het lichaam via de faeces zonder al te grote consequenties. Echter in een fors aantal gevallen brengen corpora aliena wel de nodige problemen met zich mee. Wat is precies verstandig in de diagnostiek en therapie van deze patiënten en welke valkuilen dienen te worden vermeden?

Chirurgie

Minimaal invasieve buikchirurgie bij de hond en kat

Er heeft zich de afgelopen 30 jaar een ware revolutie afgespeeld in de humane chirurgie: de ontwikkeling van de minimaal invasieve chirurgie. Met het oog op verbeterde resultaten, verminderde morbiditeit en kortere recovery en herstelperiode zijn minimaal invasieve ingrepen ontwikkeld en ingevoerd in vele chirurgische deelgebieden, waaronder de buikchirurgie (laparoscopy), maar ook thorax-(thoracoscopie) en gewrichtschirurgie (arthroscopie). Voorbeelden van ingrepen die tegenwoordig vaak standaard laparoscopisch worden verricht in mensen zijn cholecystectomie, nefrectomie, appendectomie en verschillende gynecologisch-chirurgische ingrepen. Door deze ontwikkelingen in de humane chirurgie zien ook steeds meer eigenaren van gezelschapsdieren de voordelen van minimaal invasieve ingrepen. De vraag hiernaar stijgt dan ook.

 

De laatste jaren zijn een toenemend aantal dierenartsen overgestapt op de endoscopische castratie bij de teef. Na een initiële investering in tijd, technische inrichting en instrumentarium levert deze methode al snel grote voordelen op. Het is een minimaal invasieve procedure met kleine operatie wondjes, die een snel herstel mogelijk maken.