Adviesbrief Criteria voor het kiezen van een goede dierenartsenpraktijk

Criteria voor het kiezen van een goede dierenartsenpraktijk

 

Criteria voor het kiezen van een goede dierenartsenpraktijk

 

Misschien bent u voor het eerst in uw leven trotse eigenaar geworden van een huisdier en bent u op zoek naar een fijne dierenarts. Misschien heeft u juist al ruimschoots ervaring met dierenartsen en weet u precies wat u zoekt in een dierenartsenpraktijk. Het kan zijn dat u al jarenlang naar een en dezelfde dierenarts gaat, maar het kan ook zijn dat u regelmatig met uw dier verschillende dierenartsen bezoekt. Dit laatste kan financiële redenen hebben (de prijzen variëren nou eenmaal per praktijk) of het kan puur vanuit praktisch oogpunt zijn (de praktijk die op dat moment in verband met huis of werk het dichtst bij is).

 

Heeft u echter weleens stil gestaan bij het feit dat er enorm grote verschillen bestaan tussen dierenartsenpraktijken?

 • Hoe is bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de dierenarts in geval van een spoedgeval?
 • Houdt de dierenarts zijn of haar kennis wel up-to-date?
 • Weet u waar uw dier terecht komt als u hem of haar bij de dierenarts aflevert voor een operatie of gebitsbehandeling?
 • Hoe zien de opname en de operatiekamer eruit en met wat voor apparatuur wordt er gewerkt?
 • Begrijpt u altijd precies wat u afrekent aan het einde van een consult, opnameperiode of operatie en weet u waar dit op gebaseerd is?
 • Op de website van bijna iedere dierenartsenpraktijk zult u wel teksten tegenkomen in de trant van  ‘Hoge kwaliteit’ en ‘De beste zorg’, maar wat houdt dat precies in? 

Om u te helpen bij het maken van uw keuze en/of tevreden te houden met uw gemaakte keuze vindt u onderstaand een overzicht van de zaken waarop u het beste kunt letten bij het kiezen van de juiste dierenarts. Deze punten, in willekeurige volgorde weergegeven, vormen tevens de criteria voor een goede dierenartsenpraktijk!

 

Frisse uitstraling

Een dierenartsenpraktijk hoort een schone en opgeruimde uitstraling te hebben. Daarnaast hoort iedereen werkzaam in de praktijk een zorgvuldige en hygiënische werkwijze te hebben. Uiteraard is dit lastig in te schatten voor u als eigenaar, maar tijdens consulten met dierenartsen en assistenten kunt u hier wel een idee van krijgen.

 

Inrichting van de wachtkamer

Hopelijk hoeft u nooit lang te wachten, maar het is fijn als de wachtkamer voldoende ruim is en slim is ingedeeld, bijvoorbeeld met een paar verhogingen waar katten- of knaagdiermanden op kunnen worden gezet, opdat het dier niet verder in de stress raakt door snuffelende honden. Sommige praktijken hebben zelfs een speciale wacht- en behandelkamer voor katten.

 

Opname faciliteiten

Vraag gerust eens om een kijkje achter de schermen te nemen. Hoe zien de hokken eruit, wordt er gebruik gemaakt van lekkere dekens / warmtematten / vloerverwarming, worden honden en katten gescheiden gehuisvest?

 

Apparatuur

De aanwezige apparatuur verschilt sterk per praktijk. Uiteraard hoeft echt niet overal het nieuwste van het nieuwste en het duurste van het duurste te staan, dat zou een dierenarts (onnodig) duur maken. Wel is het van belang dat bepaalde zaken goed geregeld zijn. Een aantal voorbeelden:

 • Gasnarcose is een van de veiligste manieren van narcose, maar nog steeds heeft niet iedere praktijk deze mogelijkheid!
 • Om de bloeddruk op peil te houden is het plaatsen van een infuus bij veel operaties heel verstandig. Dit gebeurt echter lang niet bij alle praktijken.
 • Bewaking van een dier tijdens de narcose is essentieel. Door het monitoren van de ademhaling, het zuurstofgehalte in het bloed, de hartslag (eventueel met behulp van een hartfilmpje) en de temperatuur worden de risico’s van een operatie geminimaliseerd.
 • Een benauwd dier heeft allereerst zuurstof nodig. Het is dan ook belangrijk dat er een zuurstofkooi aanwezig is.
 • Voorafgaand aan veel gebitsbehandelingen zijn röntgenfoto’s van de tanden en kiezen nodig om te kunnen inschatten welke elementen wel of niet moeten worden getrokken en op welke manier dit het beste kan gebeuren. Humaan wordt dit al vele jaren toegepast, maar helaas beschikken lang niet alle dierenartsenpraktijken over een speciaal röntgenapparaat voor het gebit.
 • Laboratorium mogelijkheden: het is fijn om snel over bepaalde uitslagen te kunnen beschikken, zodat een verder plan de campagne kan worden opgesteld.

 

Nascholing

Voor veel beroepen is het verplicht om nascholing te volgen, het is een vereiste om kwaliteit te waarborgen! In Nederland is dit voor dierenartsen vreemd genoeg nog niet het geval! Ontwikkelingen in de diergeneeskunde gaan echter enorm snel en het is dan ook belangrijk dat zowel dierenartsen als assistenten zich blijven nascholen, bijvoorbeeld door middel van theorie- en praktijkcursussen, lezingen en congressen.

Het is van groot belang dat die nascholing objectief, wetenschappelijk onderbouwd en van kwalitatief hoog niveau is, met voldoende oog voor de praktische toepasbaarheid in de dierenkliniek. Nascholingsactiviteiten moeten kunnen worden vastgelegd en het moet meetbaar zijn wat er wordt geleerd.

VetVisuals biedt precies dat type nascholing aan praktijken aan. Echter nog niet iedere praktijk maakt hier gebruik van. Vraagt u er gerust eens naar in de praktijk van uw (mogelijke) keuze.

 

Bereikbaarheid

Als u een vraag heeft, dan wilt u meestal graag zo snel mogelijk worden geholpen en niet een antwoordapparaat in hoeven te spreken. Telefonische bereikbaarheid van een praktijk is daarom essentieel. Kijk daarnaast of de openingstijden van de praktijk voor u passend zijn.

 

Dienstverlening in avond, nacht en weekend

Vraag goed na hoe de avond-, nacht- en weekenddiensten geregeld zijn. Kunt u op die momenten gewoon in de eigen praktijk terecht, moet u naar een andere praktijk die dicht in de buurt is gelegen of wordt u verwezen naar een spoedkliniek? Wordt de informatie vervolgens weer doorgespeeld naar uw eigen dierenarts, zodat er geen informatie verloren gaat?

 

Spreekuur

Helaas bestaan er nog steeds praktijken met inloopspreekuren. Hoe ideaal dit misschien ook lijkt (gewoon komen zonder vooraf te hoeven bellen), het is meestal geen succes voor uw dier en ook niet voor uzelf. De wachttijden kunnen flink oplopen en uw dier wordt met elke minuut in een (volle) wachtkamer meer gestresst. Daarnaast zal vaak een vervolgafspraak moeten worden gemaakt op een moment waarop er meer tijd is om de benodigde uitgebreidere onderzoeken te doen.

Werkt een dierenarts op afspraak, dan kan er bijna altijd wel een plekje worden vrijgemaakt op diezelfde dag, waarbij ruim tijd voor uw dier kan worden ingepland en de wachttijd over het algemeen minimaal zal zijn. Uiteraard wordt voor een spoedpatiënt altijd direct ruimte gemaakt.  

 

Thuisvisite

Thuis bezoek voor een gewoon consult is vaak weinig praktisch, aangezien van tevoren nooit precies valt in te schatten welke onderzoeken, apparatuur en medicijnen nodig gaan zijn. Het rustig in laten slapen van een dier is echter wel goed mogelijk in de thuissituatie en het kan zowel voor u als voor uw dier heel prettig zijn als de praktijk deze vorm van afscheid als mogelijkheid biedt.

 

Diervriendelijk

Het verschilt per praktijk hoe de omgang met dieren is en u mag hier best kritisch naar kijken. Stress moet zoveel mogelijk worden beperkt door rustig te handelen en uiteraard een dier waar gewenst te belonen met iets lekkers.

Door een kat zomaar uit het mandje te trekken staat een dierenarts al met 1-0 achter bij een kat! Veel kan bij katten voor elkaar worden gekregen door de kat rustig te hanteren en zo min mogelijk vast te houden, de houdgreep is echt niet vaak nodig en moet dan ook zoveel mogelijk worden voorkomen. Uw hond of kat hoeft ook niet binnen de eerste paar seconden al op tafel te worden gezet. Een dier een beetje rond laten scharrelen terwijl u met de dierenarts bespreekt hoe het met uw dier gaat vermindert stress en heeft dan ook de absolute voorkeur.

 

Empathisch, klantvriendelijk en laagdrempelig

Het is belangrijk dat het contact met de dierenartsen en assistenten prettig verloopt, dat ze vriendelijk zijn, dat er aandacht voor u is en – heel belangrijk – dat ze zich kunnen inleven in uw situatie. U moet niet hoeven te aarzelen voorafgaand aan een telefoontje of een bezoek aan de praktijk. Daarnaast is het fijn als er vaste gezichten binnen de praktijk zijn, waarbij uw dier bij voorkeur door een en dezelfde dierenarts uit het team wordt behandeld.

 

Prijsindicaties

Hoogst waarschijnlijk vindt u het prettig om voorafgaand aan bepaalde onderzoeken of behandelingen te weten wat de bijbehorende kosten zullen zijn, opdat u niet voor verrassingen komt te staan. Een goede dierenartsenpraktijk spreekt prijsindicaties met u door.

 

Prijsverschillen tussen praktijken

Prijzen voor behandelingen kunnen aanzienlijk verschillen per praktijk. In plaats van alleen naar de totaalprijs te kijken is het echter verstandiger om te begrijpen waaruit de kosten zijn opgebouwd. Een goede dierenarts of assistent(e) zal dit rustig met u doornemen.

Bedenk goed dat bij veel praktijken waar stuntprijzen worden gehanteerd voor vaccinaties, u feitelijk alleen betaalt voor de entstof en dat uw dier niet grondig zal worden nagekeken. Dat zal misschien een paar jaar voordeliger kunnen zijn, maar doordat bepaalde problemen daardoor (te) laat aan het licht komen, zal de benodigde behandeling vaak een stuk uitgebreider en daarmee duurder zijn. Een goed lichamelijk onderzoek tijdens de jaarlijkse gezondheidscheck voorkomt dit.

Zeker bij dieren die senior zijn is een algemeen bloedonderzoek voorafgaand aan de narcose sterk aan te raden, om op die manier het narcose risico zoveel mogelijk te kunnen beperken. Dit is uiteraard een vrije keuze, maar bepaalt wederom de totaalprijs van een bepaalde behandeling.

Bij operaties wordt de hoogte van het berekende bedrag voor een deel bepaald door het type narcose, de mate van monitoring (welke apparatuur wordt er gebruikt en is er continu een operatie-assistent(e) die het dier in de gaten houdt) en de aan- of afwezigheid van infuus en zuurstoftoediening. Daarnaast wordt op het soort en de mate van pijnstillende medicatie voorafgaand, tijdens en na operaties regelmatig bespaard, misschien prettig voor de portemonnee, maar niet voor het dier.

 

Adviezen

Uiteraard mag u verwachten dat u bij een dierenarts duidelijk advies krijgt op het gebied van diagnostiek en therapie van ziekten. Voeding maakt echter ook een belangrijk onderdeel uit van de gezondheid van uw dier en een goed voedingsadvies hoort dan ook bij de taken van een dierenarts en assistent(e). Daarnaast kunt u met dieren tegen allerlei gedragsproblemen aanlopen en het is fijn als u daarvoor – tot op zekere hoogte – bij de dierenartsenpraktijk terecht kunt. Tot slot is het prettig als de dierenartsenpraktijk u kan voorzien van duidelijke informatie omtrent dierverzekeringen.

 

Duidelijke mondelinge en schriftelijke uitleg

Het is bekend dat van de informatie besproken in de spreekkamer meer dan de helft alweer vergeten is op het moment dat een eigenaar weer buiten staat, onder andere als gevolg van zenuwachtigheid van de eigenaar. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende tijd wordt genomen voor rustige en duidelijke uitleg. Hierbij kunt u denken aan preventie van ziekten, de reden voor het uitvoeren van bepaalde onderzoeken, de bij uw dier aangetroffen aandoening(en), een eventuele therapie en de prognose van de aandoening. Daarnaast hoort u de tijd te krijgen voor het stellen van de nodige vragen. Tijdens inloopspreekuren en tien minuten consulten is dit echter zelden mogelijk! Consulten van minimaal twintig minuten verdienen de grote voorkeur.

Naast mondelinge informatie is het fijn als er informatie mee naar huis kan worden genomen om in alle rust nog eens terug te lezen. De VetVisuals adviesbrieven zijn hier een voorbeeld van.   

 

Goede follow-up

Heeft uw dier een vervelende aandoening gehad, een bepaalde operatie ondergaan of is er bijvoorbeeld een nieuwe therapie ingezet, dan is het prettig als er een goede follow-up volgt. Een belletje door de dierenarts of dierenartsassistent(e) om te horen hoe het gaat en om eventuele vragen van uw kant te kunnen beantwoorden hoort bij de service van een goede dierenartsenpraktijk.

 

Snelle bestelling van producten

Uiteraard kan het voorkomen dat voer of medicijnen niet op voorraad zijn. Hoe snel kunnen producten in dat geval worden besteld en geleverd  en hoe wordt u daarover geïnformeerd? Heeft de praktijk een webshop waar u zelf bestellingen kunt plaatsen als u dat prettig vindt?

 

Jaarlijkse controle

Veel zaken kunt u niet aan de buitenkant aan uw dier zien en doordat u uw dier elke dag ziet is het goed mogelijk dat geleidelijke veranderingen u niet opvallen. Daarnaast kan het zijn dat u zich er niet bewust van bent dat bijvoorbeeld wat meer plassen, een beetje meer drinken of afvallen het gevolg kunnen zijn van ernstige aandoeningen. Jaarlijkse controles met een uitgebreid vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en waar nodig aanvullend onderzoek zijn daarom zeer verstandig. De jaarlijkse controles zijn ook het moment om te kijken welke vaccinaties voor uw dier werkelijk nodig zijn.

 

Herinneringsberichten

Vindt u het fijn om een herinnering te ontvangen over zaken die de gezondheid van uw dier aangaan, zoals bijvoorbeeld vaccinaties, parasietenbestrijding en medicijnen die bijna op zullen zijn en besteld moeten worden voordat uw dier zonder komt te zitten? Veel praktijken bieden wel een of meerdere vormen van herinneringsberichten aan, per post, computer of smartphone te ontvangen.

 

Uitgebreide documentatie van alle onderzoeken bij uw dier

U mag verwachten dat alle gegevens van uw dier goed worden gedocumenteerd. Bepaalde informatie moet ook jaren later nog kunnen worden teruggezocht, en als u verhuist, dan moet de gehele patiëntenkaart mee kunnen verhuizen naar een nieuwe dierenarts. Helaas houdt echter niet iedere dierenarts deze administratie zo goed bij als dat u graag zou willen. Vraagt u gerust om een voorbeeld van een patiëntenkaart om te kijken hoe de documentatie geregeld is.

 

Basis of van alle markten thuis

Iedere praktijk zal als het goed is de basishandelingen binnen de diergeneeskunde kunnen aanbieden en beheersen. Een aantal praktijken houdt het bewust hierbij, andere praktijken kiezen ervoor om zich daarnaast wat meer toe te spitsen op bepaalde diersoorten (bijvoorbeeld konijnen, knaagdieren, vogels) of specifieke onderzoeken of behandelingen binnen bijvoorbeeld de oogheelkunde, tandheelkunde, weke delen chirurgie of orthopedie. Vraagt u hier in de praktijk eens naar.

 

Specialist

Vergelijkbaar met de humane situatie bestaan er in de diergeneeskunde ook specialisten. Zo zijn er onder andere internisten, radiologen, oogartsen en chirurgen. Sommige aandoeningen zijn zo gecompliceerd dat ze niet goed kunnen worden onderzocht of behandeld in een ‘gewone’ dierenartsenpraktijk. Het is daarom goed dat uw dierenarts, als hem of haar dit verstandig lijkt, de mogelijkheid biedt tot het doorsturen van uw dier naar een specialist of het in huis halen van een specialist. Uiteraard zal dit alleen met toestemming van u moeten gebeuren, u bent tenslotte de eigenaar.

   

Extra’s

Misschien niet direct een reden om een dierenarts op uit te zoeken, maar sommige praktijken organiseren gezellige en informatieve bijeenkomsten zoals puppy-avonden of EHBO-avonden, hebben af en toe interessante kortingsacties en gebruiken op een leuke manier social media.

 

Tot slot

Bovenstaande punten bieden u hopelijk wat meer inzicht in de verschillen die er bestaan tussen dierenartsenpraktijken en de criteria die door u als huisdier eigenaar kunnen worden gehanteerd bij het kiezen van een dierenartsenpraktijk. Het is uiteraard aan u om te bepalen wat u wel en niet prettig vindt, een goed gevoel bij een dierenartsenpraktijk is tenslotte het allerbelangrijkst!

 

Last update: October 2017

Copyright: VetVisuals® International