Een Leerplan: Hoe gaat dit in zijn werk?

Gestructureerd leren

 

Introductie

Het VetVisuals leerplatform breidt zich met de dag uit. Sommige leden gebruiken VetVisuals enkel om iets op te zoeken, zoals een juiste dosering of een protocol. Anderen leden gebruiken VetVisuals om op de hoogte te blijven van alle veterinare ontwikkelingen. De inhoud is zo volumineus geworden dat we ervaren dat sommige leden moeite hebben om een keuze te maken welke informatie zij tot zich nemen. Een gestructureerd leerplan helpt om gericht bepaalde competenties eigen te maken. De voortgang en status worden automatisch bijgehouden in de persoonlijke logboeken.

 

Leerplan

Een VetVisuals-leerplan bestaat uit een set van gedefiniërde competenties. Aan iedere competentie zijn een of meerdere activiteiten gekoppeld. Deze kunnen onder andere bestaan uit het lezen van teksten, bekijken van video’s, uitvoeren van assessments en deelnemen aan een cursus of intercollegiaal overleg. Daarnaast kan een deelnemer bewijsmateriaal insturen dat laat zien dat hij/zij bepaalde kennis of vaardigheden beheerst, die gekoppeld zijn aan de betreffende competentie. Indien aan alle competenties is voldaan, is het betreffende leerplan voltooid.

 

Planning

Binnenkort zijn de eerste leerplannen beschikbaar. Sommige zijn gekoppeld aan bepaalde cursussen, maar leerplannen worden ook ontworpen voor dierenartsen die zich willen verdiepen in een bepaalde discipline. Meer informatie volgt binnenkort. Een uitgebreid leerplan gekoppeld aan het competentie ontwikkelingstraject voor de dierenarts (COD) wordt nu ontworpen en zal later dit jaar beschikbaar zijn.

 

Wereldprimeur

Het toepassen van leerplannen en competenties binnen een leermanagement systeem is een nieuwe ontwikkeling. VetVisuals Internationaal is wereldwijd de eerste veterinaire organisatie die deze mogelijkheid van gestructureerd leren aan haar leden ter beschikking stelt.