Reflux, regurgitatie en slokdarmpijn bij vrijwel iedere BOS-hond

Een zwaar onderschat probleem!

Als u zelf weleens zure oprispingen heeft gehad, dan weet u als geen ander wat een vervelend gevoel dat is. Stel u voor dat u dat gevoel dag in dag uit heeft… zonder dat er iets aan wordt gedaan. De pijn in uw slokdarm wordt erger en erger…. Bij een groot deel van de honden met brachycephaal obstructief syndroom (BOS) is dit helaas aan de orde van de dag.

De combinatie van reflux en regurgitatie en als gevolg daarvan schade en pijn aan de slokdarm blijkt een veel voorkomende aandoening te zijn bij BOS-honden. Bij de Franse bulldog is dit het meest extreem: tot  wel 98% van de honden vertoont maagdarmkanaalproblemen als gevolg van BOS! Nog maar weinig dierenartsen zijn hiervan op de hoogte, met als gevolg dat behandeling in veel gevallen achterwege blijft. Het resultaat: een verminderd welzijn van honden die het toch al zo moeilijk hebben.

Lees dit artikel en maak het leven van BOS-honden stukken prettiger!

Inspiratie voor het schrijven van dit artikel is een boeiende lezing van specialist Fiona Adam (BVMS DipECVIM MRCVS) geweest tijdens de uitgebreide ‘brachycephalic stream’ van het BSAVA congres in 2018.