Paracetamol intoxicatie bij de hond en kat

Paracetamol is humaan een van de meest gebruikte pijnstillers en koortsremmers en zal dan ook in ieder huis wel te vinden zijn. Niet verwonderlijk dat huisdiereigenaren op het idee komen om paracetamol ook aan hun hond of kat te geven wanneer deze mank loopt of zich niet lekker lijkt te voelen. Helaas belandt het dier door deze goedbedoelde actie van de regen in de drup!

Voor een kat van drie kilogram kan 1/10e van een normaal 500 mg tablet paracetamol al toxische gevolgen hebben! Daarnaast worden vooral honden nog wel eens aangeboden op het spreekuur wanneer ze tijdens een strooptocht in huis aan een strip paracetamol hebben geknaagd. Snel en adequaat handelen is een vereiste in het geval van een paracetamol intoxicatie!

Dit artikel biedt u een evidence based, uitgebreid en praktisch overzicht over hoe te handelen in het geval van een paracetamol intoxicatie bij de hond en de kat.

 

Een goed Quiz-resultaat en het volledig lezen van bovenstaand artikel levert u een speciale nascholingsbadge met 1 CPD-punt op! Deze wordt automatisch aan uw profiel toegevoegd.