Tussenwervelschijfdegeneratie

Tussenwervelschijfdegeneratie is een veelvoorkomende aandoening bij de hond (en mens). Mede omdat deze aandoening de maatschappij jaarlijks miljarden kost en de kwaliteit van leven negatief beïnvloedt, is er veel wetenschappelijke (en commerciële) interesse in het achterhalen van de oorzaken en het vinden van nieuwe therapeutische mogelijkheden. Op internet is daarom veel te vinden over deze aandoening (type maar eens op YouTube ‘intervertebral disc’ in; + ’dog’ voor veterinaire cases en informatie).

Het ontwikkelen van klachten ten gevolge van deze degeneratie is variabel en klinische klachten lopen sterk uiteen in ernst en type. Degeneratie speelt een grote rol bij de ontwikkeling van een hernia nuclei pulposi (HNP) en de daaraan gelinkte neurologische symptomen door betrokkenheid van het ruggenmerg en de spinale zenuwen. Diverse hondenrassen zijn gepredisponeerd voor tussenwervelschijfdegeneratie. Hondenrassen worden dikwijls onderverdeeld in chondrodystrofe (CD) en non-chondrodystrofe (NCD) rassen met betrekking tot tussenwervelschijfproblematiek. 

Wat zijn de mechanismen die betrokken zijn bij tussenwervelschijfdegeneratie? Wat zijn mogelijke gevolgen? Hoe diagnosticeren we degeneratie van de tussenwervelschijf en de gevolgen daarvan? Wat doen we eraan? Deze vragen en meer worden belicht in dit drieluik.

Deel I gaat allereerst in op de anatomie en fysiologie. Daarna wordt uitgebreid het begrip degeneratie besproken en worden de consequenties daarvan belicht. De informatie in dit deel maakt een beter begrip van de mogelijke klinische presentatie en de diagnostische methoden mogelijk.

Met de kennis van fysiologie en pathogenese in het achterhoofd, is de stap naar de klinische presentatie en de kernpunten in het lichamelijk onderzoek goed te maken.

In deel II worden eerst de algemene symptomen beschreven, waarna het klinisch-neurologisch onderzoek stap voor stap wordt doorgenomen met specifieke aandachtspunten voor wat betreft tussenwervelschijfaandoeningen. De diagnostische mogelijkheden komen daarna aan bod.

De diagnose is rond: wat nu?

In deel III worden de therapie en prognose van tussenwervelschijfdegeneratie en HNP bij de hond besproken. De grote vraag is vaak: opereren of niet opereren? Diverse factoren spelen bij het beantwoorden van die vraag een rol. Zowel conservatieve als chirurgische behandelopties komen aan bod. Statistische gegevens, voor zover bekend, over de prognose geven een beeld van de verwachtingen in relatie tot de presentatie van de patiënt.

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het bijbehorend artikel levert u een nascholingsbadge met 1 CPD-punt op!