Status epilepticus bij de hond: risico’s en spoed therapie

Het percentage honden dat overlijdt als gevolg van een status epilepticus is hoog, tot wel 25% of hoger. Een serieuze aandoening die om een serieuze aanpak vraagt! Het is aangetoond dat hoe langer epileptische aanvallen ongecontroleerd blijven optreden, hoe ongevoeliger ze worden voor medicatie. Het is dan ook ‘alles of niets’ bij het inzetten van een therapie!

Maar welke medicatie kunt u gebruiken, welke doseringen kunt u aanhouden en hoe vaak mag u de toediening ervan herhalen? Hoe zit het met de relatief nieuwe anti-epileptica, zoals levetiracetam, past u deze al toe? Welke stappen volgt u als de behandeling geen effect heeft en wat voor soort monitoring is verstandig tijdens en na de status epilepticus?

Tijdens de FECAVA (Federation of European Companion Animal Veterinary Associations) in München eind 2014 was Prof. Dr. Simon R. Platt (BVM&S MRCVS DACVIM (Neurology) DECVN, College of Veterinary Medicine, University of Georgia, USA) telkens opnieuw in staat om een overvolle zaal te trekken en met recht! Zo bleek ook zijn interessante, praktische en bij vlagen verfrissend humorvolle verhaal over de spoedtherapie van epilepsie een succes.

Het verhaal van Simon Platt was de inspiratie voor dit praktische artikel; uiteraard volledig gestaafd met wetenschappelijke literatuur en voorzien van informatie over de meest recente ontwikkelingen. Dit artikel bespreekt de risico’s, diagnostiek en therapie van een status epilepticus. Inclusief praktisch protocol (printbaar!).

Verhoog de overlevingskans van patiënten met status epilepticus, verbeter de communicatie met de eigenaar, en voorkom stress op de werkvloer als gevolg van status epilepticus.

 

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het bijbehorend artikel levert u een nascholingsbadge met 1 CPD-punt op!