Deze rubriek wordt regelmatig aangevuld met interessante casus aangeleverd door collega Ebert Warmerdam, Specialist Veterinaire Radiologie.

De abnormale lever met normale waarden

De 10 jaar oude gecastreerde kater Brandy kwam bij de dierenarts ter consult, omdat hij de voorgaande week af en toe braakte terwijl hij dat anders vrijwel nooit deed. De eetlust van Brandy was goed en de ontlasting toonde zich niet afwijkend. Bij het klinisch onderzoek werden geen uitgesproken abnormaliteiten waargenomen. Hoogstens leek Brandy wat pijnlijk bij de palpatie van het mesogastrium. Er werd besloten tot een behandeling met een anti-emeticum (maropitant).

Futloze Icterische Patiënt

Pino is een 3 jaar oude gecastreerde Europese Korthaar kater die sedert enkele dagen wat futloos was. De eigenaren hadden Pino zo’n 3 maanden geleden overgenomen van een asiel. De afgelopen 2 weken was opgevallen dat Pino steeds meer dronk en steeds minder ging eten...

De verstopte kater

Verstopt in een verstopte kater die zich verstopt.

Feit is dat katers door overmatig drankgebruik worden veroorzaakt en dat een substantieel deel van de katers vernoemd wordt naar sterke drank. Zo ook patiënt Whisky, een gecastreerde Europees Korthaar kater van 1 jaar oud. De titel en het geslacht van Whisky doen misschien vermoeden dat het hier om urethra obstructie klachten gaat, doch niets is minder waar.