Anesthesie op maat

De meeste praktijken hebben dagelijks te maken met het onder narcose brengen van dieren. Hierbij kun je denken aan geplande operaties, zoals het uitvoeren van sterilisaties, gebitsbehandelingen en het verwijderen van bultjes. Tussendoor zullen er echter ook patiënten worden aangeboden die met enige spoed geopereerd moeten worden. Denk aan het verwijderen van een vreemd voorwerp in de darmen van een kat of een bloedende milt bij een hond. Het is als dierenartsassistent paraveterinair belangrijk om hiervoor de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. De dierenarts kan dan gelijk aan de slag gaan, nadat het dier is onderzocht.

Uit onderzoek is gebleken dat 0.06-1.5 % van de honden en katten die onder narcose gaan, hierbij overlijdt. Dat is ongeveer 1 op de 100 dieren. Een derde hiervan sterft in de onderhoudsfase van de narcose en bijna de helft sterft tijdens de recovery19.

Het is als dierenartsassistent paraveterinair belangrijk om voorafgaand aan een narcose de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. De dierenarts kan dan gelijk aan de slag gaan, nadat het dier is onderzocht.

De beste anesthesie methode is niet voor ieder dier gelijk. Afhankelijk van het soort operatie, het ras, de leeftijd en de gezondheid van het dier zal gekozen worden voor een bepaald anesthesie protocol: Anesthesie op maat! Het is belangrijk om te snappen waarom een dierenarts voor een bepaald protocol kiest en wat voor gevolgen dat protocol kan hebben voor het dier.

Een dierenartsassistent paraveterinair is onmisbaar tijdens de anesthesie. Zodra de narcose injectie door de dierenarts is toegediend, is het van belang dat de reactie van de patiënt op het narcosemiddel goed in de gaten wordt gehouden. Hoe kun je als dierenartsassistent paraveterinair een dier tijdens de anesthesie het beste monitoren? Wat zijn specifieke aandachtspunten? Hoe kun je inspelen op veranderingen van bijvoorbeeld de hartslag en de ademhaling van de patiënt? Hoe stel je de juiste hoeveelheid gasnarcose af voor zowel grote als kleine dieren? Hoe zorg je voor een goede recovery?

Met behulp van deze mini-cursus leer je de werking van verschillende narcosemiddelen kennen, weet  je welke zaken je moet monitoren en welke apparatuur je daarbij kunt gebruiken. Je krijgt praktische tips en tricks om de patiënt stabiel te houden tijdens de narcose.

  

Eindresultaat van de mini-cursus: je voelt je vertrouwder met het begeleiden van de anesthesie van hond en kat. Zo kun je helpen om sterfte als gevolg van narcose te voorkomen.

 

Na het voltooien van deze cursus wordt automatisch een nascholingsbadge (3 Nascholingspunten) aan jouw profiel toegevoegd.