KCS bij de hond … staar je niet blind op de STT-waarde

Tijdens het BSAVA congres in april 2014 sprak Rick Sanchez, BSciBiol DVM DipECVO PGCert FHEA MRCVS, Head of Ophthalmology, Royal Veterinary College, London, een gehele dag over diverse oogheelkundige problemen bij de hond en de kat. Keratoconjunctivitis sicca (KCS) passeerde uitgebreid de revue. KCS is een frequent optredende aandoening bij de hond die helaas nog steeds met regelmaat wordt gemist in de eerstelijns praktijk. Dit artikel over KCS bij de hond biedt u een uitgebreide samenvatting van de belangrijkste zaken op het gebied van de etiologie,  uitingsvormen en diagnostiek, afsluitend met therapie, communicatie met de eigenaar en monitoring.

 

ASSESSMENT

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het artikel 'KCS bij de hond … staar je niet blind op de STT-waarde' levert u een nascholingsbadge met 1 CPD-punt op!

Lytisch ulcus corneae

Een lytisch ulcus is een ernstige, spoedeisende cornea-aandoening die regelmatig voorkomt. De initiële oorzaak is vaak (micro)trauma, zoals bijvoorbeeld bij dieren met een traanfilm probleem of trichiasis. Hier komt dan een opportunistische infectie bij met bacteriën die proteasen produceren, zoals Pseudomonas of coagulase positieve Staphylococcen. Ook proteasen die gewoonlijk in de cornea zelf aanwezig zijn (matrix metalloproteïnasen), worden geactiveerd.

ASSESSMENT

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het artikel 'Lytisch cornea ulcus' levert u een nascholingsbadge met 1 CPD-punt op!

Oogheelkunde

Op de Voorjaarsdagen 2011 hield prof. David Wilkie vier boeiende lezingen over oogheelkunde waar naast het oogonderzoek ook de lens, uveïtis en het onderzoek naar de retina belicht werden. In deze vier artikelen wordt ingegaan op:

  • Het oogonderzoek
  • De ooglens: afwijkingen en therapie
  • De retina; interpretatie van fundoscopie
  • Uveïtis is een symptoon, geen diagnose

ASSESSMENT

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het artikel 'De ooglens: afwijkingen en therapie' levert u een nascholingsbadge met 1 CPD-punt op!