IBD als onderdeel van chronische enteropathie bij de hond

De ziekte inflammatory bowel disease (IBD) heeft grote gevolgen voor de hond en het vlot kunnen stellen van de diagnose, gevolgd door het starten van de juiste therapie is dan ook essentieel. Helaas behoort IBD tot een van de meest controversiële aandoeningen, waarbij de meningen over de etiologie, pathogenese, diagnostiek en therapie sterk uiteenlopen. Gelukkig hebben wetenschappers door de jaren heen een deel weten op te helderen en kunnen inmiddels enkele duidelijke handvatten worden geboden voor in de praktijk.

Dit artikel biedt u een overzicht van de kijk van drie specialisten op deze aandoening:

  • Tijdens het congres van de FECAVA (Federation of European Companion Animal Veterinary Associations) in München eind 2014 hield Dr. Karin Allenspach (FHV PhD DECVIM-CA) een interessante lezing over chronische enteropathie bij de hond en ging daarbij ook in op IBD.
  • Dit verhaal sloot prachtig aan op een lezing specifiek gericht op IBD van professor Dr. Reto Neiger (PhD Dipl. ACVIM, Dipl. ECVIM-CA) enkele weken eerder tijdens de Southern European Veterinary Conference te Barcelona.
  • Beide verhalen vormen een mooie aanvulling op de VetVisuals video-lezing van Dr. Alex German (BVSc PhD Certsam DipECVIM-CA MRCVS) over dit onderwerp.
  • Het combineren van deze verhalen heeft tot doel voor u meer licht in de duisternis te scheppen aangaande IBD als onderdeel van chronische enteropathie bij de hond.

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het artikel IBD als onderdeel van chronische enteropathie bij de hond levert u een nascholingsbadge met 1 nascholingspunt op!

Acute en chronische dunne darm diarree bij de kat

Diarree wordt gekenmerkt door een frequente lozing van te dunne (te vloeibare) ontlasting en is het gevolg van maldigestie, malabsorptie of malsecretie. Maldigestie betekent dat er een stoornis is in de vertering van het voedsel, die kan optreden bij een gebrek aan verteringsenzymen (bijvoorbeeld afkomstig van de pancreas). Malabsorptie geeft, zoals de naam al zegt, aan dat de opname van het voedsel ter hoogte van het darmkanaal niet goed verloopt. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als de darmvlokken van de dunne darm te kort zijn (bijvoorbeeld door een ontsteking).

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het artikel 'Acute en chronische dunne darm diarree bij de kat' levert u een nascholingsbadge met 1 nascholingspunt op!