Dossier professioneel oogonderzoek

Oogheelkunde is in veel praktijken een onderbelicht onderwerp en dat is zonde!De gedachte dat goede oogheelkunde alleen mogelijk is in een specialistische setting met dure instrumentaria is niet juist. Veel oogaandoeningen kunnen in de eerstelijns praktijk met behulp van correct uitgevoerd oogonderzoek worden gediagnosticeerd. Vroegtijdige opsporing van een oogaandoening kan verergering voorkomen. Zorg daarom voor een adequate aanpak van iedere patiënt die met een oogprobleem binnenkomt, hoe simpel het probleem misschien ook lijkt. Om u te helpen met het opbouwen of verbeteren van het oogonderzoek in uw praktijk treft u in dit uitgebreide dossier van de hand van Cathelijn Hoelen diverse artikelen met onmisbare informatie aan.

Lensluxatie bij de kat

In de praktijk worden bij de kat regelmatig problemen met betrekking tot het oog waargenomen. Uitvloeiing, uveitis, cornea-sekwesters en nog veel meer. Iets waar wellicht minder aan gedacht wordt, maar wat ook zeker voorkomt, is lensluxatie bij de kat. De practicus is bekend met predisposities van bepaalde hondenrassen voor dit fenomeen, maar hoe zit dat bij de kat? Hoe ontstaat het? Hoe stelt men de diagnose en wat kan eraan worden gedaan?

Oculaire melanose bij de Cairn Terrier

In augustus van het jaar 2010 bemerkte de eigenaresse dat Flair haar linker oog stijf dicht geknepen hield en dat er uitvloeiing uit dit oog kwam.  Daarnaast vertoonde de hond onrustig gedrag en leek zich niet lekker te voelen. De eigen dierenarts stelde bij oogonderzoek van het OS het volgende vast: blepharospasme, mucopurulente ooguitvloeiing, gezwollen conjunctivae en diffuus corneaoedeem, negatief bij aankleuring met fluorescine. Het OD toonde geen bijzonderheden. Geadviseerde therapie bestond uit het vele malen per dag zalven van het OS met antibioticumhoudende zalf (caf-zalf). Een dag later toonde Flair zich klinisch beter. Onderzoek bij de eigen dierenarts op deze dag laat weinig verandering zien ten opzichte van de dag ervoor, echter nu valt tevens op het OS een verlaagde traanproductie heeft, Schirmer-Tear-Test (STT) 6mm/min. Flair is dezelfde dag nog doorgestuurd naar de UniversiteitsKliniek voor Gezelschapsdieren (UKG).