Nieuwe opties voor aanpak demodicose bij de hond: veiliger en toch effectief!

Demodex infecties worden in de praktijk met regelmaat gezien bij jonge honden. Ook volwassen honden kunnen demodicose ontwikkelen, al ligt hier meestal een onderliggende aandoening aan ten grondslag.

Diverse behandelschema’s voor de aanpak van gegeneraliseerde demodicose zijn in omloop. Er zijn echter grote verschillen in de effectiviteit en veiligheid van de gebruikte middelen. Voor de meeste middelen geldt dat hoe hoger de dosering en/of doseringsfrequentie, hoe effectiever de werking tegen de mijten, maar ook hoe groter het risico op toxische bijwerkingen. Daarnaast is niet ieder gebruikt product  geregistreerd voor de behandeling van demodicose. Tot slot zijn niet alle behandelingen voor een eigenaar even makkelijk uitvoerbaar; denk bijvoorbeeld aan de amitraz dips. Ruimte voor verbetering!

De recent op de markt gekomen isoxazolines, waarvan sarolaner en afoxolaner zijn geregistreerd voor de behandeling van demodicose, combineren een uitstekende effectiviteit met een grote mate van veiligheid. Samen met het hoge gebruiksgemak, betekent dit goed nieuws voor uw patiënten!

Lees hier meer over de meest recente opties voor de aanpak van demodicose bij de hond!

Allergische jeuk: oclacitinib versus lokivetmab

De laatste jaren zijn er twee belangrijke nieuwe spelers in het dermatologische veld bij gekomen: oclacitinib en recent lokivetmab. Beiden kunnen worden ingezet om jeuk als gevolg van allergische dermatitis te bestrijden. Inmiddels is er daarmee een flink arsenaal aan producten voor allergische jeuk op de markt…. ziet u door de bomen het bos nog?

Wanneer kunt u oclacitinib inzetten en in welke gevallen kiest u voor lokivetmab? Vanaf welke leeftijd mag deze medicatie worden ingezet? Mag het worden toegepast bij honden met een systemische aandoening? Is het ook geschikt voor gebruik bij de kat? Welke bijwerkingen kunnen zich voordoen en is monitoring noodzakelijk?

Hoogste tijd om voor u alle benodigde, praktische informatie op een rijtje te zetten over oclacitinib en lokivetmab.

Inspiratie voor dit artikel is een boeiende lezing van specialist dermatologie Douglas DeBoer (DVM DipACVD) tijdens het BSAVA congress in april 2018.

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het bijbehorend artikel ' levert u een nascholingsbadge met 1 Nascholingspunt op!

Pemphigus foliaceus

Tijdens het BSAVA congress 2014 heeft Tim Nuttall, BSc BVSc CertVD PhD CBiol MSB MRCVS, tijdens één van zijn lezingen uitgebreid Pemphigus foliaceus bij de hond en de kat besproken. Pemphigus foliaceus is de meest voorkomende auto-immuun aandoening bij dieren. Meestal is de oorzaak idiopathisch maar triggers voor de aandoening kunnen ook zijn; medicatie, UV-B licht maar ook sommige spot-on producten. Het is een aandoening die vaak wordt gemist en eigenlijk vrij gemakkelijk te diagnosticeren is.

Een goed resultaat met deze quiz en het lezen van het artikel 'Pemphigus foliaceus - Als je het nog niet hebt gezien, dan heb je het gemist' levert u een nascholingsbadge met 1 CPD-punt op!