Klik voor hulp over 'Doorzoek cursussen'

Slecht etende katten in de opname … hoe ga je daarmee om?

Gezonde katten zijn soms moeilijke eters, zeker in vergelijking met honden. Zieke katten zijn qua eetpatroon zo mogelijk nog veel erger! Die hebben vaak de neiging om helemaal niets meer te eten … met alle gevolgen van dien!

Al in korte tijd kan anorexie bij katten tot serieuze problemen leiden. Het is dan ook belangrijk dat zieke katten voeding binnen blijven krijgen … maar vanaf welk moment moet je ingrijpen en hoe doe je dat precies? Wanneer zal een dierenarts eetlust opwekkende middelen voorschrijven? Probeer je het dier te paaien met een vracht aan lekkernijen? Ga je dwangvoeren via een spuit of is sondevoeding op zijn plaats?

Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van bijvoorbeeld een neussonde of een slokdarmsonde; hoeveel en wat voor soort voeding heeft een kat nodig; en waar moet jij of de eigenaar op letten bij het voeren via een sonde?

Tot slot ook niet onbelangrijk: Wanneer kun je stoppen met het ondersteunen van de kat op het gebied van voeding? Alvast een tipje van de sluier opgelicht: De voeding te snel volledig aan de kat overlaten is een belangrijke valkuil!

Deze nascholing is onmisbaar voor iedere dierenartsassistent paraveterinair die in de praktijk met katten te maken krijgt!

Mini-cursus: Obesitas bij de hond en kat

Obesitas, een vergevorderd stadium van overgewicht, is het meest voorkomende probleem in de gezelschapsdierenpraktijk. 

Maar liefst 25% tot soms wel 50% van de honden en katten die worden aangeboden in de dierenartsenpraktijk is te zwaar. Vervelend, want overgewicht kan leiden tot een heel scala aan gezondheidsproblemen!

Het laten afvallen van een hond of kat tot een gezond gewicht is daarom van groot belang, maar niet altijd even gemakkelijk. Crash-diëten, jojo-effect, hongergevoel, verlies van spieren in plaats van verlies van vet, verlies van motivatie … bekend bij mensen, maar zeker ook bij dieren. Dit kan en moet anders.

Als dierenartsassistent paraveterinair kun je voor het dier, de eigenaar én de praktijk een heel belangrijke rol spelen bij het efficiënt maar verantwoord laten afvallen van een hond of kat. Vaak ben je voor het begeleiden van een gewichtsprogramma zelfs veel beter geschikt dan de dierenarts. Wees trots daarop en ontwikkel je in jouw praktijk tot gewichtsconsulent(e)!

Deze mini-cursus biedt jou alle informatie die je daarvoor nodig hebt.