Klik voor hulp over 'Doorzoek cursussen'

Mini-cursus: Urine onderzoek in de praktijk – tips voor de paraveterinair

Urine onderzoek is een veel toegepaste vorm van diagnostiek in de dierenartsenpraktijk. Net als bloed kan urine namelijk een schat aan informatie opleveren over de gezondheid van een dier!

Zo kan een laag soortelijk gewicht een verklikker zijn van een verminderde nierfunctie; kan glucose in de urine het gevolg zijn van suikerziekte; kunnen ontstekingsmateriaal en kristallen de reden zijn van een verstopte plasbuis; en kunnen bacteriën in de urine van een dier met plotseling sterk verhoogde nierwaarden passen bij een nierbekkenontsteking.

... en dat met slechts een klein beetje urine!

Als dierenartsassistent paraveterinair zul je vaak degene zijn die een groot deel van het urine onderzoek uitvoert en al lijkt dit misschien simpel, er schuilen diverse valkuilen in dit proces.

Deze mini-cursus is erop gericht om je vertrouwd te laten voelen met het urine onderzoek. Want hoe ga je om met een refractometer? Welke onderdelen van een urine strip zijn bij de hond en kat betrouwbaar? Wat is de juiste manier om een urinesediment te maken? En hoe krijg je een goed beeld met een microscoop?

Je gaat fouten bij het urine onderzoek leren vermijden en je gaat begrijpen waarom een dierenarts bepaalde informatie uit het onderzoek zo hard nodig heeft. Tot slot ontwikkel je de kennis waarmee je in staat bent een eigenaar goed te informeren.

Kortom, essentiële nascholing voor iedere dierenartsassistent paraveterinair!

Deze korte cursus wordt afgesloten met een quiz. Na goed resultaat levert dit een nascholingsbadge en certificaat met 1 CPD-punt op, welke automatisch aan jouw profiel wordt toegevoegd.